Vége az Ethereum bányászatnak?


Hozzáadva: 2021. Február 04. Megtekintve: 6893

A világ második legnépszerűbb kriptovalutája a Bitcoin után az Ethereum, amely a változások korszakát éli. 2020 közepétől kezdve az Ethereum Alapítvány egy külön fejlesztői csapatot alapított az Ethereum infrastruktúra alapjául szolgáló blokklánc hiányosságainak kijavítására és az Ethereum bányászatának kérdésének megoldására. Az utóbbi néhány hónapban történt fejlesztések nagy hatással vannak mindenkire és főleg azoknak kell figyelniük, akik Ethereum bányászatával foglalkoznak, hiszen a hatalmas hozamoknak lehet, hogy az új Ethereum hitelesítési eljárás miatt vége szakad. Nézzük akkor a részleteket a következő néhány sorban!


A Bitcoin és az Ethereum között a különbség jelentős. Ugyan mind a kettő decentralizált kriptovaluta, az Ethereum sokkal többet tud mint a Bitcoin. Az Ethereum tulajdonképp egy innovatív megoldás is egyben decentralizált alkalmazások (dapp) fejlesztésére is és ezt úgy oldották meg, hogy az Ethereum blokkláncba nem csak egyszerű pénz küldési és fogadási adatokat, hanem futtatható programkódot is be lehet írni. Itt lehet megemlíteni az okos szerződéseket is, amelyek működését szintén az Ethereum blokklánc vezérli.


Az egyik legizgalmasabb kérdés napjainkban a kriptovaluta bányászat. A Bitcoin megjelenésekor igazándiból elég volt bedugni a hálózatba a számítógépünket és máris lehetett kriptovalutát bányászni. Mára azonban a helyzet egy kicsit megváltozott, főleg azért, mert nagyon sokan lettek a bányászok és csak azok tudnak beszállni például a Bitcoin bányászatába, akik több millió forintot beleölnek a kriptovaluta bányászatra beállított hardverbe.


Sokan emiatt átálltak Ethereum bányászatra. Az Ethereum esetében az ethash algoritmussal kell számolni a bányászoknak és ez úgy van kialakítva, hogy a Bitcoin bányászatára használt eszközöket ne lehessen alkalmazni. Ebből következően az Ethereum bányászatára jól használhatók a videokártyák és ez jól látszik az egekbe szökő piaci árukból is. 2021 februárjában Budapesten nagyteljesítményű videokártyához jutni szinte lehetetlenség.


A képlet eddig nagyon egyszerű volt, csak be kellett szerezni néhány pár százezer forintos GPU-t és már lehetett is Ethereum-ot bányászni. A bányászatnak egészen jó hozama van és ez sok amatőr kriptovalutásnak felkeltette az érdeklődését. Ha sok olyan felhasználó csatlakozik a hálózathoz, aki csak beállítja a bányagépét, feltelepíti rá a bányász programot és hagyja futni, akkor a hálózat meglehetősen stabilan fog működni. Őket lehetne talán ártatlan bányászoknak nevezni. Igen ám, de megjelenhetnek kevésbé ártatlan bányászok is, akiket a szakirodalom önző bányászoknak (selfish miners) nevez.


A rosszindulatú bányászok 51%-os támadást vagy Sybil támadást indíthatnak a hálózat ellen, de bányászhatnak önző módon is. Ezek nagy pusztítást vihetnek végbe a Bitcoin vagy az Ethereum hálózatában.


A probléma főként abból ered, hogy a hitelesítési algoritmus PoW (proof-of-work) alapú és ha valaki túlontúl nagy számítási kapacitásra tesz szert a hálózatban akkor bármikor megvan a lehetősége arra, hogy manipulálja a tranzakciókat és főleg emiatt nem tud sem a Bitcoin, sem az Ethereum elterjedni a pénzügyi világban mint megbízható értéktároló vagyontárgy. Ezt a problémát kellene valahogyan megoldani.


Az Ethereum Alapítvány néhány hónapja nagy energiát öl az Ethereum blokklánc továbbfejlesztésébe. Az első és legfontosabb változás a PoW alapokról PoS alapokra való áttérés. A PoS az angol proof-of-stake szókapcsolat rövidítése. Amint az Ethereum ökoszisztéma teljesen átáll PoS alapokra az Ethereum bányászata teljesen megváltozik.


A PoS működése


A PoS ellentétben a PoW-val, az Ethereum bányászokat egy kezdeti befektetés alapján rangsorolja és ruházza fel jogokkal. Az Ethereum 2.0 rendszerében, ha valaki Ethereum bányász szeretne lenni, annak kriptovalutát kell először vásárolnia és azt befagyasztják. Ez kicsit hasonlít egy bankbetéthez. Eddig lehet valaki Ethereum bányász, amíg be van fagyasztva a kezdeti befektetése. Mivel eddig az bányászoknak drága hardverbe kellett a pénzüket fektetniük, nem éri őket nagy meglepetésként, ha be kell fektetni egy kicsike pénzt.


Az így befektetők tehát bányászati jogosultságot kapnak, amelynek értelmében mindegy egyes új tranzakciós blokk megjelenésekor szavazhatnak annak helyességéről. Ha úgy ítélik meg, hogy a blokk nem tartalmaz ellentmondó tranzakciókat, akkor engedélyezik a hitelesítést. Itt természetesen megint két esetet kell megkülönböztetni. A jó és rosszindulatú szavazásokat. Ha azt feltételezzük, hogy több jóindulatú Ethereum 2.0 bányász van, mint rosszindulatú, akkor a turpisságra gyorsan fény derül és a csalótól elvesznek néhány érmét, amit kiosztanak az igazmondók között. Ez a megoldás tehát sarkallja a résztvevőket az őszinte viselkedésre és eltántorítja a rosszindulatúakat a csalástól.


A PoS nyilvánvaló előnye a PoW-vel szembe, hogy nincs többé szükség őrült mennyiségű videokártyára vagy ASIC bányagépre és ezáltal a hitelesítés sokkal hatékonyabban tud működni.


Párhuzamosítás az Ethereum 2.0-ban


A tranzakciós sebesség hatalmas problémát jelent az eredeti Ethereum infrastruktúrában. Az Ethereum 2.0 100.000 tranzakciót fog megvalósítani az eddigi 30 tranzakció helyett egy másodperc alatt. Ezt a teljes Ethereum blokklánc felszabdalásával érik el. Erre azért van szükség, mert ma ha valaki egy teljes Ethereum node-ot szeretne futtatni, akkor le kell töltenie a teljes tranzakciós listát és ennek mérete mára 1TB körül mozog. Az Ethereum 2.0 bevezetésének legutolsó fázisára tartogatott “sharding” a legbonyolultabb része az új infrastruktúrának és a fejlesztőkre még hatalmas munka vár ezzel kapcsolatban.


Az Ethereum 2.0 bevezetésének fázisai


Az új Ethereum ökoszisztéma 3 fázisban fog kikerülni a felhasználókhoz. A 0. vagyis a legelső fázis 2020 december 1-én rajtolt el. Ekkor jelent meg előszöt aktív környezetben a Beacon lánc, amely a fent elmagyarázott PoS hitelesítési eljárást használja. A december 1-i eseményt a YouTube-on élőben lehetett követni és ekkor született meg az első Ethereum 2.0 blokk is.
A Beacon lánchoz csatlakozó PoS hitelesítők számát és az Ethereum 2.0 alakulását a mai napig nyomon lehet követni a következő oldalon: https://beaconcha.in/


Itt lehet megtekinteni, hogy eddig mennyi Ethereum-ot helyeztek letétbe az új Ethereum bányászok, illetve az is, hogy hány hitelesítő található jelenleg a rendszerben. Jelenleg (2021 február 4.) majdnem 80.000 hitelesítőt lehet itt megtalálni és megközelítőleg 2.5 millió Ethereumot helyeztek összesen letétbe.


Ha valaki hitelesítő szeretne lenne az új Ethereum rendszerben, amely tulajdonképp a bányászat megfelelője, drága hardver megvásárlása nélkül, akkor 32 Ethereum-ot kell letétbe helyzenie. Ez a mai árfolyamon nagyjából 15 millió forintnak felel meg.


A következő fázisban, amelyet 2021-re terveztek a fejlesztők 64 feldarabolt PoS alapú Ethereum 2.0 blokkláncot terveznek élesbe helyezni és ez 64-szeres sebesség javuláshoz fog vezetni. Ezek után a 1.5 fázisban tervezik a PoW alapú blokklánc likvidálását és mindent PoS alapokra szeretnének helyezni az Ethereum infrastruktúrában. Ez jelentheti tehát a videokártya alapú Ethereum bányászat korának végét és 2022-re az okos szerződéseket is fel szeretnék tenni az Ethereum 2.0 blokkláncokra.


Mit lehet bányászni ethereum helyett 2021-ben?


Az ethereum 1.0 tehát lassan kivezetésre kerül, azonban nincs ok az aggodalomra, mert még sok más PoW alapú kriptovaluta van a piacon. A következő videóban megtekintheted az egyik alternatívát és a bányászathoz szükséges lépéseket is megtalálhatod benne.Ha tetszett a videó iratkozz fel a csatornára és ne felejts el megosztani azt, így sokan mások is értesülhetnek az legújabb és legmenőbb kriptovalutákról!


Illusztráció: pixabay.comSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek