Otthoni laptopon kriptovaluta bányászat 2021-ben


Hozzáadva: 2021. November 27. Megtekintve: 2816

Az ideig év végének egyik legígéretesebb kriptovaluta projektje a Raptoreum. A monero mintáját követvén a fejlesztők egy olyan valutát hoznak a kripto-szférába, amely hagyományos számítógépekkel is bányászható. Ez a már sokat taglalt ASIC bányászat problémáját veti fel és eddig úgy néz ki a valuta ügyesen védekezik a nagy teljesítményű bányagépek ellen. Ha ezt sikerül megtartani, akkor még sokáig lehet majd az otthoni, egyszerűbb számítógépekkel is néhány forintos haszon mellett bányászni az RTM-nek rövidített kriptovalutát. A következőkben nézzük milyen parancsokat kell kiadni és hogyan kell ezt az új valutát bányászni Ubuntu rendszereken!


A raptoreum jelenlegi piaci ára 4 cent körül mozog és a legtöbb kriptovaluta tőzsde 2021 novemberében még nem is vette be rendszerébe ezt az sok pozitív tulajdonsággal kecsegető digitális pénzt. A kriptovaluta bányászok számára jó hírt jelent, hogy a bányászati algoritmus CPU-kra van kitalálva. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség iszonyatosan drága és nehezen beszerezhető videókártyákra, hanem az otthon már meglévő processzorokkal lehet bányászni. A fejlesztők által közzétett hivatalos adatokból, valamint a kalkulátorok eredményeiből az derül ki, hogy a legjobban az AMD processzorok teljesítenek. Ajánlatos tehát az AMD Ryzen 7 és Ryen 9-es modellekre koncentrálni. Itt is természetesen az lesz a fontos, hogy egy adott processzor egy másodperc alatt hány hash-t tud kiszámolni és ehhez mennyi elektromos energiára lesz szüksége. Az amerikai bányászok is kezdenek mozgolódni és a YouTube-on számos videó jelent meg a napokban olyan kriptofanatikusoktól, akik nagy lendülettel építik az AMD processzor alapú Raptoreum bányagépeket. Természetesen hazánkban is kaphatók alapanyagok a bányagépek megkonstruálásához, azonban az árak magasabbak, mint az Egyesült Államokban. Ezt mindenképp figyelembe kell majd venni a bányászati hozam kiszámítása során.


Egy konkrét példával élve egy Ryzen 9 3900X átlagosan 3555 hash értéket számol ki egy másodperc alatt. A jelenlegi nehézség mellett ezt 42 RTM-el jutalmazzák és annak a piaci árával ezt megszorozva, bruttó 2 dollár körüli napi hozamot tudunk magunknak kikalkulálni.


Az RTM az elkövetkezendő hetekben biztosan hatalmas figyelmet fog kapni, köszönhetően főleg a közösségi médiának és ez egyfelől a hálózat növekedését fogja majd okozni, de remélhetjük azt is, hogy a piaci ár is kúszik majd szépen felfele.


Mennyire biztonságos a raptoreum használata?


Az oldalon nem egy bejegyzés jelent már meg a kriptovaluta hálózatok biztonságosságával kapcsolatban. Ilyen szempontokból is érdemes lehet megvizsgálni a raptoreum rendszerét. Az 51%-os támadások iszonyatos veszélyt jelentenek egy ilyen kriptovaluta hálózatra nézve és a raptoreum sem kivétel. Jelenleg a flockpool az RTM bányászati kapacitás közel 80%-át birtokolja és ez nagyon veszélyes lehet. A hálózat decentralizáltságának növelése céljából érdemes lehet más pool-hoz csatlakozni ha bányászunk.


Hogyen kell raptoreum-ot bányászni?


Első körben le kell tölteni a raptoreum kliens alkalmazást. Ezt a https://github.com/Raptor3um/raptoreum/releases címen találjuk. Én ubuntu alatt a "./raptoreum-qt" parancsot adtam ki a kitömörítés után és ezzel elindult a kliensem. Egy néhány óra alatt szinkronizálta a blokkláncot és sikerült magamnak raptoreum pénztárcát generálni. Most pedig nézzük a kiadandó parancsokat Ubuntu rendszeren:


$ git clone https://github.com/WyvernTKC/cpuminer-gr-avx2.git
$ cd cpuminer-gr-avx2/
$ sudo apt-get install build-essential automake libssl-dev libcurl4-openssl-dev libjansson-dev libgmp-dev zlib1g-dev libnuma-dev git -y
$ ./autogen.sh
$ CFLAGS="-O3 -march=native -mtune=native" CXXFLAGS="$CFLAGS -std=c++2a -Wno-ignored-attributes" ./configure --with-curl
$ make -j 8
$ sudo ./cpuminer -a gr -o stratum+tcps://stratum-eu.rplant.xyz:17056 -u [PÉNZTÁRCA CÍME] -p [DOLGOZÓ NEVE] --force-tune

Az utolsó parancs kiadása során a kívánt pool címét használjuk. A jelenleg is aktív pool-ok listáját a https://miningpoolstats.stream/raptoreum címen találjuk.


Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek