Multimillió dolláros csalás Pakisztánban a binance platformján


Hozzáadva: 2022. Január 12. Megtekintve: 844

A Pakisztáni Szövetségi Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyilatkozatot adott ki néhány napja egy multimillió dolláros csalással kapcsolatban. Állítólag a Binance kriptovaluta tőzsde munkatársát is beidézték.


A sajtóközlemény szerint a FIA Kiberbűnözés Elleni Főosztálya a Binance Pakisztán ügyvezető igazgatóját, Hamza Khant idézte be kihallgatásra, hogy megmagyarázza a saját és a cég kötődését a kétes eredetű telefonos alkalmazásokhoz.


Szintén kiküldésre került egy kérdőív a Binance székhelyére, a Kajmán-szigetekre, valamint a Binance US részére. Ezekben is hasonló kérdéseket tesznek fel.


A nyomozóiroda kijelentése szerint, Pakisztánban az online befektetési csalások piramisjátékok mintájára épülnek fel. Új befektető ügyfél bevonzása után ígértek a befektetőknek magas hozamokat.


„Ezek a sémák a régi ügyfeleknek kedveznek, az újak kárára; majd elérve egy jelentős több milliárd rúpia értékű tőkealapot, végül összeomlanak" – áll a tájékoztatóban.


A FIA továbbá hozzátette, hogy 2021. december 20-án az országban több mint 11 mobil applikációt jelentettek be a felhasználók, miszerint azok funkciói nem elérhetők. Azok állítólag több milliárd rúpiát csaltak ki az ügyfelektől.


Ezen appok név szerint: az MCX, a HFC, a HTFOX, az FXCOPY, az OKIMINI, a BB001, az AVG86C, a BX66, az UG, a TASKTOK és a 91fp.


Az applikációk működési elve a következő volt: a befektetőknek regisztrálnia kellett a Binance kriptovaluta tőzsdére. A következő lépés pedig, hogy a Binance számláról (Binance Wallet) pénzt kellett átutalniuk az adott applikáción vezetett számlára.


„Egyúttal a csoport minden tagját hozzárendelték egy Telegram csoporthoz, ahol úgynevezett szakértői jelzéseket kaptak a Bitcoin emelkedéséről vagy eséséről” – fejti ki a FIA sajtóközleménye.


Ezen applikációk egy bizonyos tőkealap felépítése után összeomlottak. Az „ajánló bónusz”-okon keresztül millió dollárokat csaltak ki a felhasználókból – tették hozzá.


A FIA előzetes megállapítása szerint ezen applikációk átlagos ügyfélköre 5000 főre tehető, a legnagyobb ügyfélkörrel pedig a HFC rendelkezett 30 000 ügyfelet számlálva.


„A jelentések szerint a befektetések összege személyenként 100 dollár és 80 000 dollár között mozgott. Ezzel a csalás becsült kárértéke megközelíti a 100 millió dollárt” – állítja a nyomozóiroda.


Szintén hozzátették, hogy a szükséges lépést már megtették „az ügy felgöngyölítésének” érdekében. Sok pakisztáni bankszámlát zároltak, ezzel kapcsolatban is nyomoznak.


A Telegram vezetőségével már felvették a kapcsolatot, hogy azok kiadják a csaló appok adminjainak tartózkodási helyét.


"Beidézzük kihallgatásra „azon közösségi média influenszereket, akik népszerűsítették ezeket az appokat, hogy megtudjuk, mi közük a csaláshoz" – tette hozzá a nyomozóiroda.A csalókhoz megközelítőleg 26 számlacímet tudtak hozzá rendelni.


A FIA elmondása szerint a Binance „a legnagyobb szabályozatlan virtuális valutatőzsde”, ahol a pakisztániak millió dollárokat fektettek be.


„A FIA sindhi Kiberbűnözés Elleni Főosztálya komoly lépéseket tett, és több figyelmet fog fordítani a pakisztániak P2P pénzmozgásaira.”Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek