Mit bányásszak?


Hozzáadva: 2021. December 13. Megtekintve: 1846

Az első kriptovaluták megjelenése óta eltelt pár év és ma az új kriptovalutákat megszámolni is nehéz. A legtöbb kriptovaluta projekt csupán másolata az eddigi ötleteknek, sokat nem érdemes ezekkel foglalkozni. Vannak azonban ötletes megoldások. Ezekről a valutákról, valamint ezek bányászatáról lesz most itt szó. Megpróbálok tehát válaszolni a gyakran nekem szegezett mit bányásszak kérdésre.


A döntés meghozatala során sokat segít ha előre eldöntjük a befektetendő tőke mennyiségét, illetve akkor is jó helyzetben vagyunk ha már rendelkezünk valamilyen hardware-el. Általánosságban ki lehet indulni abból, hogy senki sem szeretne nagy vagyonokat kockára tenni, valamint ha valaki nem rendelkezik még tapasztalattal a kriptovaluta bányászat területén, akkor először ki szeretné próbálni a bányászatot. Úgy gondolom az emberek 99 százaléka így kezdi és ha látja a bányászat működését, akkor gondolkodik el nagyobb összegek felhasználásán. Bárhogyan is gondolkodunk viszont, néhány száz ezer forint alatt nem sok értelme van a nekiindulásnak. Ha apró pénzekkel lódulunk neki, akkor ki kell választani egy szimpatikus kriptovalutát. Több valuta bányászata millió alatti befektetéssel szintén nem sok értelmet rejt. Első körben tehát tisztázni kell a bányászati módszereket magunkban és ezek közül kell kiválasztani a magunkhoz illőt. Ezeket a kriptovaluta projekteket, valamint ezek bányászatát sok szempontból ki lehet elemezni és mindenkinek a saját életkörülményeitől függően kell választani egy megfelelőt. Nézzünk meg akkor néhány klasszikus és kevésbé klasszikus példát!


Bányászat videókártyákkal


Erről valószínűsítem már sokan hallottak. A videókártyákkal történő bányászat során sok áramot fog fogyasztani a bányagépünk. Erre fel kell készíteni az otthoni elektromos hálózatot, hiszen nem minden rendszer bír el több kilowatt folyamatos elektromos teljesítmény felvételt. Csábító lehet azonban a videókártyák hozama, hiszen főleg a jelenlegi kissé talán túlfűtött kriptovaluta piacon jó esetben 1-2 év alatt megtérül egy videókártya ára. Minden esetben természetesen figyelembe kell venni a kriptovaluták piaci ármozgását. Ettől nagyban függ a megtérülési időtartam. A videókártyákat megvásárolni jelen pillanatban nem túl egyszerű, mert a kecsegtető haszon miatt sokan ráálltak erre a bányászati modellre és a kártyák ki sem jutnak a kiskereskedői polcokra. Ha valaki mostanság egy nem LHR-es (low hash rate, szándékos teljesítmény korlátozás ethereum bányászata során) videókártyát olcsón be tud szerezni akkor nagyon boldog lehet. Néhány kártyára szert lehet tenni mondjuk egy millió forintból és ezzel el lehet kezdeni a legnépszerűbb valuták bányászatát. A videókártya bányászok általában ethereum-ot bányásznak, de sokan túrják a ravencoin-t, az ergo-t, az AE-t, a conflux-ot, a ethereum classic-ot, a bitcoin gold-ot és a firo-t is. Ezen altcoin-ok hozama nem annyira csábító, mint az ethereum-é, de vannak pillanatok, amikor az egyik árfolyama megindul és ekkor a profitráta legyűrheti az ethereum-ot. Sajnos a miner programokat állandóan váltogatni kellene és ez elég sok macera lehet. Ha nem akarunk folyamatosan ezzel foglalkozni, akkor beállítjuk egyre és úgy hagyjuk. Nagyon nagy veszteség nem fog érni minket ha csak néhány hetente kalibráljuk újra a rendszerünket.


A videókártyák megvásárlása után egyéb más alkatrészt is be kell szerezni. Egy bányászgép összerakásának lépéseit az oldalon már korábban megjelent bejegyzés taglalja. Az érdeklődők ide kattintsanak: Néhány gondolat a bányászgép építésről.


A videókártyákkal történő bányászat nagy biznisz. Nagyon nagy. Emiatt sok az optimalizációs lehetőség is. A kártyák órajelének állításától kezdve a vízhűtéses megoldásokon át az elektromos áram árának figyeléséig roppant mennyiségű lehetőségünk van, azonban a kezdetekben nem érdemes ezekkel foglalkozni. A problémát általában az okozza, hogy a bányászat során pool-hoz kell kapcsolódni és a kifizetési küszöböt lassan érik el a felhasználók. Emiatt sok panasz érkezik, sokat viszont nem tud senki tenni. Érdemes olyan pool-t választani, ahol alacsony a küszöb, vagy más valutában történik a kifizetés. A 2miners.com például FIRO-ban is tud fizetni az ethereum bányászoknak és így nincs minimális kifizetési összeg. A beállításról a következő videó részletesen mesél: https://youtu.be/9D5yUU11DAI.


Bitcoin bányászata ASIC gépekkel


Ki ne hallott volna a bitcoin-ról? Azt viszont talán kevesebben tudjuk, hogy a legelső kriptovalutát a mai napig lehet pozitív hozam mellett bányászni. A baj viszont az, hogy a beszálló 2-3 millió forint alatt nem áll meg. A mérsékeltebb büdzséjű felhasználók tehát ki vannak szorítva a piacról. Igen, mert 2-3 millió forintba kerül egy ASIC bányagép. Ez viszont bikaerős. Ha ennél gyengébb géppel állunk neki bitcoin-t bányászni, mondjuk otthoni laptopunkon, akkor az több elektromos áramot fog fogyasztani, mint amennyi valutát kitermel. Ezt pedig senki sem szeretné. Bitcoin bányászatra tehát a mai napig van lehetőség, azonban ekkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ezeket az ASIC bányagépeket általában Kínából szokták rendelni, az egyik bitcoin bányagép gyártó cég a bitmain. A bátrak tőlük szoktak ilyen ASIC gépeket rendelni. Itt viszont fel kell készülni a még brutálisabb elektromos áram fogyasztásra és az iszonyatos zajra. Ha hozam, vagyis a megtérülés nem olyan rossz. Egy ilyen ASIC bitcoin bányagép általában 1-2 év alatt visszahozza az árát. Azt viszont hogy az ár visszahozás után mit lehet egy ilyen monstrummal csinálni senki sem tudja. Ebbe akkor vágjunk ha tényleg nagyon szeretjük a kriptovalutákat és a bitcoin hálózatot mindenképp életben szeretnénk tartani. Ja és ha a szomszéd is bírni fogja az iszonyatos zajszennyezést.


Energiabarát bányászat winchesterekkel


A 2021-es év egyik talán legötletesebb projektje a chia network. A chia coin-okat merevlemezekkel kell bányászni. Ez több szempontból praktikus lehet. Egyrészt mert merevlemezt mindig lehet kapni a boltokban, másrészt pedig mert a winchesterek nem fogyasztanak olyan sok elektromos áramot. A chia bányász kliens feltelepítése talán nem annyira egyszerű és kezdő felhasználók gyakran elakadnak, de a youtube és a különböző blogok tele vannak információs anyagokkal. Egy kiváló magyar nyelvű információforrás lehet a chiabanyaszat.hu az érdeklődők számára. A chia token jelenlegi árfolyama nem teljesít túl jól és ezért a bányászati hozam sem túl jó. Egy 10-12 TB-os HDD-nek legalább 2, de inkább 3 év kell míg visszatermeli az árát, viszont nem hangos és alig fogyaszt elektromos áramot. Két problémától máris megszabadultunk és nyugtat talán az is, hogy bolygónkra sem rovunk akkora terhet kriptovaluta bányászati tevékenységünkkel. A chia network-nél folyamatosan nyomják ki az új funkciókat, és a chia blokkláncot mint egy karácsonyfát úgy díszítik fel hasznosabbnál hasznosabb megoldásokkal. Ezt nem sok másik friss kriptovaluta projekt tudja elmondani magáról. Gyakran találkozunk olyan kriptovaluta hálózattal, amely nem jó semmire. Vagyis a mire való a kriptovaluta kérdésre nem képesek válaszolni. Egyszerűen fogták lemásolták egy másik projekt kódbázisát, átnevezték és sajátként terjesztik. Ezek lesznek az 1 dollár alatti kriptovaluták, vagyis azok, amelyek semmi újat nem hoznak és nem viszik előre a kriptovaluta világot. Nem ez a helyzet a chia network házatáján. A fejlesztők rendszeresen adnak jelentést a projekt előrehaladásáról és ezt a youtube-on figyelemmel követhetjük. Sajnos a piaci árnak még kell egy pici idő, amíg felveszi a fejlesztésektől elvárt lendületet, de ami késik nem múlik. A chia blokklánchoz nemrég adták hozzá az NFT és a CAT (chia asset token) funkciókat és ezáltal egy ethereum-jellegű rendszert hoztak létre, nyilván annak problémáinak orvoslása mellett. A fejlesztők továbbá jelenleg törik a fejüket, hogy hogyan lehetne elosztott szerencsejáték funkciókat, például online póker alkalmazásokat megvalósítani a chia blokkláncon. Ha ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat is sikerül hozzáadni a rendszerhez és azokat rendesen megmarketingelik, akkor a piaci ár is életre fog kapni. Innentől kezdve pedig a chia network coin bányászata is sokkal csábítóbb lesz. Erre most várni kell, azonban a kép tiszta. A piaci ár általában annak a függvénye, hogy mennyire van marketingelve egy blokklánc és az milyen új, hasznos funkciókat valósít meg.


Helium network bányászata routerekkel


A helium network szintén egy olyan projekt, amit érdemes figyelemmel kísérni és a bányászata sem elhanyagolható opció lehet a friss beszállóknak. Alapvetően arról van szó, hogy speciális routereket kell elhelyezni magunk körül és azok az így megvalósított hálózati lefedettségnek megfelelően termelik majd nekünk a kriptovalutát. A hálózati eszközök, vagy más néven routerek száma a világban folyamatosan nő. Beszerezni őket szerény kis hazánkban nem túl egyszerű, mert az előrendelőknek is 20-28 hetet kell várni, míg egy helium router megérkezik. Ha online rendeljük a bobcat minereket, akkor nagyjából 200 ezer forintból meg lehet úszni, viszont sok víz lefolyik a Dunán, míg kezünkben tarthatjuk az eszközt. A helium routereket másodlagos piacokról is be lehet szerezni, ekkor azonban számítsunk rá, hogy 2-szer vagy akár 3-szor annyit is ki kell majd csengetnünk. A hálózati eszközök szinte alig fogyasztanak áramot, ezzel nem lesz baj és nyilván nem produkálnak semmi hangot miközben bányásznak szóval hangszigetelésről sem kell gondoskodnunk és a szomszéd is, illetve mi is nyugodtan tudunk mellettük aludni. Ez a videókártyákról és az ASIC bányászokról ugye nem mondható el. A helium miner-ek telepítésével kapcsolatban a következő bejegyzést tudom ajánlani: Hogyan érdemes helium bányagépet telepíteni?.


Stakelhető kriptovaluták


A PoS (proof of stake) alapú kriptovaluta bányászat egy új trend a digitális pénzek világában. Talán az ethereum fejlesztői voltak azok, akik először kezdtek arról beszélni, hogy véget kellene vetni a rettenetes elektromos áram pazarlásnak és át kellene állni valamilyen más bányászati mechanizmusra. Ez lett a PoS. A PoS hálózatokban bizonyos mennyiségű kriptovalutát kell befagyasztani és a befagyasztott összeg arányában kapunk jutalmat. Az ethereum 2.0 bányászata teljes mértékben így fog működni. Ez a hálózat aktív és a kriptovaluta tulajdonosok a zárolt betéteik után kapják az osztalékot. Hasonlóan működik a solana is, ha valaki PoS alapokon szeretne, komolyabb számítógépes eszközök megvásárlása nélkül kriptovalutát bányászni, akkor ebbe az irányba tekintgessen. A PoS módszer biztonságosságáról és megfelelő alkalmazhatóságáról megoszlanak a vélemények. Sokak szerint még nem túl kiforrott a matematikája és sok támadási pontot hagynak védtelenül ezekben a rendszerekben. Az ethereum 2.0-val kapcsolatban folyamatosan jelennek meg port kavaró anyagok a neten. Ha valaki erről szeretne picit tanulni, akkor a következő videó érdekes lehet: https://youtu.be/WPSEYsi_m4c. Hasonló kritikákkal illetik a solana rendszerét is. Sajnos itt már nem beszélhetünk fejlesztői őszinteségről, hiszen kiderült hogy a solana tulajdonosai többször is átejtették a népet. Aki erről szeretne olvasni, annak az oldalon megjelent következő cikket ajánlom: Hazugságok a solana hálózatával kapcsolatban. Alapvetően azt kell itt megérteni, hogy egy blokklánc nem lehet egyszerre gyors, biztonságos és decentralizált is. A solana esetében viszont mindent megígértek. Így akartak nagyobb népszerűségre és magasabb piaci árra szert tenni. Hosszú távon természetesen az ilyen jellegű kriptovaluta projektek nem fenntarthatók és a természetes szelekció ki fogja adni, hogy melyik csapat dolgozik lelkiismeretesen. Érdemes tehát olyan kriptovaluta bányászatába belevágni, amely mögött komoly munka áll. Sok PoS alapú hálózattal kapcsolatban pont az ellenkezője a benyomásunk. Szóval csak óvatosan!


Összegzés


A kriptovaluta hálózatokat azok bányászati mechanizmusából adódóan több szempontból össze tudjuk hasonlítani. A jelen bejegyzés ebben próbál valamilyen szinten útmutatást adni. Az elektromos ára felhasználás, a hardware-ek beszerzésének nehézsége, a zajszennyezés és a hozam lehet talán az a négy legfontosabb pont, amit egy kezdő kriptovaluta bányásznak érdemes lehet átgondolni. Tanács lehet továbbá még az is, hogy a kezdeti nehézségek leküzdése után nem kell folyamatosan a chartokat skubizni. A kriptovaluták árfolyama volatilis, magyarul nagyok a kilengések. Egyik nap úgy tűnhet, hogy egyáltalán bele se kellett volna vágni a bányászatba, másnap pedig a legnagyobb királyoknak érezzük magunkat és kezdjük nézegetni a Lamborghini kereskedések ajánlatait. Nyilván egyik magatartásforma sem helyes. Érdemes egy hosszabb távra vett átlagot számolni és az alapján levonni valamilyen konklúziót. Továbbá egy emberöltőt véve az, hogy egy videókártya 1 év vagy 1 év hat hónap alatt hozta vissza az árát, szinte teljesen mindegy. Úgy ahogyan a cikk szerzője sem, a kriptovaluta hálózatok fejlesztői sem tudnak semmilyen garanciát vállalni a piaci ár alakulására és így a jövőben vett hozamról sem tudunk mit mondani. Ami viszont biztosan jó kiindulási pont lehet az az, hogy olyan projekthez csatlakozzunk eleinte, amely valamilyen szinten már megvetette a lábát és a részletekről nem kóklerek próbálnak minket meggyőzni. Érdemes tehát kicsit kutani az adott kriptovaluta hálózati fejlesztőiről, milyen emberek ők valójában, dolgoznak-e rendesen, hazudoznak-e, illetve mindig betartották-e szavukat. Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor valamilyen szinten biztosak lehetünk abban, hogy befektetésünk nem fog egyik napról a másikra elpárologni. Ehhez sok kutatómunkára, youtube videó megnézésére is információ gyűjtésre van szükség. Ebben próbált segíteni a jelen cikk. Sikeres bányászatot!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek