Mi lesz a GeForce GTX RTX 3060 sorsa a kriptovaluta bányákban?


Hozzáadva: 2021. Március 13. Megtekintve: 874

Az ethereum bányászata meglehetősen nagy figyelmet kap a napokban, mert a profit, amit a bányászok egy erősebb videokártyával elő tudnak állítani elég csábító. A bitcoin megjelenésével is hasonló jelenségnek lehettünk szemtanúi, azonban a 2008-ban megjelent kriptovaluta esetében a GPU helyett a speciális feladatokra gyártott, úgynevezett ASIC bányászok váltak uralkodóvá a bitcoin bányákban. Az ethereum létrehozása során a fejlesztők azonban megpróbáltak olyan algoritmust beiktatni, ami ellehetetleníti az ASIC alapú bányászatot és mára eljutottunk odáig, hogy az ethereum nagyrésze GPU-n kerül kibányászásra. Igen ám, de ez jelentős mértékben eltolta a keresleti piacot és a legnagyobb GPU chip gyártó, az Nvidia úgy döntött, lép az ügyben. Nézzük milyen körülmények mellett dobja piacra az amerikai óriás az RTX 3060 szériát!


Normális piaci környezetben egy átlagos videokártyának nem kellene többe kerülnie, mint mondjuk 100 ezer forint. Ha nagyon jót szeretnénk vásárolni, akkor legyen mondjuk maximum 200 ezer forint. Miért van mégis akkor az, hogy tavaly decemberében az eDigital 8-900 ezer forintos áron vesztegette a legjobb kártyáit?


A kérdésre a válasz a keresletben található meg. 2021-ben az ethereum bányászata szinte kizárólag videokártyán történik, és mivel maga a kriptovaluta ára is elkezdett szépen felfelé ívelni (főleg a bitcoin húzza magával) egyre többen kezdtek nem játék vagy videó renderelési célokra is vásárolni a kártyákból. A tavalyi év végére eljutottunk oda, hogy a legnagyobb magyar beszállítók sem jutottak már a kártyákhoz, újat venni szinte a lehetetlennel volt egyenlő, azonban a különböző internetes piactereken, teljesen ellenőrizetlen források árultak és árulnak a mai napig is kriptovaluta bányászatra alkalmas bányagépeket, vagy csak szimplán használt videokártyákat. Ezek megvásárlása nagy kockázattal jár és csak akkor szabad belevágni, ha a technológia és a kriptovaluta világ minden részletét megértettük. Ha felmegyünk az eBay-re, vagy a jófogásra, egy olyan kártya, ami egy éve mondjuk 100-150 ezer forintért megvásárolható volt, most 200-250 ezer forintért van meghirdetve és azt, hogy az valóban használható-e, senki az égegyadta világon nem garantálja.


A számítógépes játékosok szerelmesei 2020 végére kezdték elveszíteni türelmüket és elkezdtek lázadozni a különböző internetes platformokon, mert azért már mégsem tartható állapot az, hogy a karanténban kell ücsörögnünk és még játszani sem tudunk, mert elkapkodják előlünk a bányászok a jó eszközöket.


Mielőtt kitérnénk az Nvidia válaszára, még egy fontos dologról lehet itt beszélni, mégpedig a tudományos kutatásokról, vagyis a videokártyák más jellegű felhasználási területeiről. A GPU chipek nem csupán kriptovaluta bányászatra és játékra használhatók, hanem ott vannak még a nagy számítási kapacitást igénylő algoritmusok is, amelyek imádják a videokártyákat. Beszélhetünk itt atomfizikáról, kvantum kémiáról, mesterséges intelligenciáról és deep learningről is. A videokártya kínálati válságot nyilván megsínylik azok a vállalatok is, akik ilyen algoritmusokat szeretnének futtatni.


A GPU chip gyártók között az Nvidia volt az egyik, aki végül lépni kényszerült és azt mondta, hogy többé nem kedvez az ethereum bányászoknak. Ez egy meglehetősen radikális lépés és sokan bírálják is őket miatta, mert mesterségesen belenyúlnak az új videokártya chipekbe.Igazándiból az történik, hogy amint a GPU chip detektálja az ethereum bányászati algoritmus futását, az a teljesítményét egyből 40-50%-al lecsökkenti. Az ethereum bányászok számára kifejlesztett átkos funkciót állítólag mind hardveres mind szoftveres úton is beledrótozták az új chipekbe és a legújabb GeForce GTX RTX 3060 és GeForce GTX RTX 3060 Ti már úgy kerül a polcokra, hogy azokat a videokártya bányászoknak eszükbe se jusson megvenni.


Néhány európai országban, például Franciaországban és Németországban már elérhetőek a GeForce GTX RTX 3060 és GeForce GTX RTX 3060 Ti modellek és nagyjából 300-400 eurót kérnek értük, attól függően, hogy hol és kitől vesszük. A hazai forgalmazók egyenlőre még hallgatnak, de ne hibáztassuk őket, mert a jelenlegi helyzetben nyilván nem túl könnyű Magyarországra Nvidia kártyákat importálni. A lényeg tehát, hogy az Nvidiának úgy tűnik sikerült valamilyen szinten orvosolni a problémát és megértették az ethereum bányászatából fakadó piaci veszélyeket.


A kérdés természetesen mindig az, hogy meddig sikerül fenntartani a dolgot, mert ázsiai fórumokon már megjelentek olyan képernyőfelvételek, amelyek arról számoltak be, hogy sikerült feltörni a GeForce GTX RTX 3060 és GeForce GTX RTX 3060 Ti chipeket és azok ismét használhatóak ethereum bányászatra. Ha valamit kínaiak vagy vietnámiak posztolnak a közösségi médiára, azt érdemes mindig kétszer átgondolni, mert gyakran kiderül, hogy nem teljesen valósak az adatok, amiket közzé tesznek. Hasonló volt itt is a helyzet és sokan inkább azon a véleményen vannak, hogy az Nvidia chipek feltörése azért ennyire nem egyszerű.


Ettől függetlenül az Nvidia nem beszél a többi kriptovaluta bányászatának tiltásáról. Jól tudjuk, hogy jelenleg több mint 900 alternatív kriptovaluta van a piacon és ezek közül sok a mai napig bányászható GPU-val. Akkor viszont mi a helyzet? Az egy dolog, hogy ethereumot nem lehet az új GeForce GTX RTX 3060 és GeForce GTX RTX 3060 Ti videokártyákkal bányászni, vagyis a jelenlegi algoritmussal nem, de mi van a többi kriptovalutával? Hogy áll a bitcoin bányászatának kérdéséhez a GeForce GTX RTX 3060 és a GeForce GTX RTX 3060 Ti? Ha jól értelmezem az Nvidia hivatalos közleményét, akkor más célokra lehet használni a kártyát.


Ha pedig a tudományos kutatási területeket vesszük, vagy például a mesterséges intelligencia és deep learning algoritmusokat, amelyek szintén iszonyatos mennyiségű videokártyát szívtak el a piacról, akkor igazándiból nyugodtan kijelenthetjük hogy továbbra sem a gamerek jelentik az egyetlen szegmenst, amely érdeklődik a GeForce GTX RTX 3060 és GeForce GTX RTX 3060 Ti modellek iránt, nem?


Szóval kicsit olyan érzésem van, hogy a chippek mahinálásával sikerült a legégetőbb problémát megoldania az Nvidiának, azonban messze nem tartunk ott, hogy még egy ilyen gyártó is, amely kirak egy relatíve univerzálisan használható eszközt a piacra és azt mondja, hogy azt mindenre lehet használni, csak egy bizonyos célra nem sikert érjen el a rettenetesen gyorsan változó hardverpiacon.


Abban sem vagyok biztos, hogy egy néhány hónap múlva nem látunk meg a piacon egy teljesen új kriptovalutát, amelyet egy kicsit más alapokra helyeznek mint az etehereumot és a bányászati algoritmusát pont úgy alakítják ki, hogy az tökéletesen bányászható lehessen a GeForce GTX RTX 3060 és a GeForce GTX RTX 3060 Ti videokártyákon. Ha ez megtörténik, akkor viszont visszanyal a fagyi, mert az Nvidia sikeresen elöntötte a bányászok számára eredetileg használhatatlan kártyákkal a piacot, acélból hogy kedvezzen a gamereknek, de hoppá, az új kriptovaluta ára elkezdett felfelé menni és már megint fogynak a kártyák a polcokról… Mit lép majd ekkor az Nvidia? Visszaveszi a kártyákat a piacról?


Izgatottan várom, hogy mit hoz a jövő!


Illusztráció: Cryptocurrency mining on GeForce GTX RTX 3060


Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek