Mennyibe kerülnek a legjobb bányász videókártyák?


Hozzáadva: 2021. December 03. Megtekintve: 3798

A továbbra is PoW alapokon bányászható ethereum nagy nyomást gyakorol a videókártya árakra. Napjainkban nem túlzás azt kimondani, hogy a videókártya árak egyenes arányban vannak az ethereum piaci árával. Ha tehát az ethereum drágul a piacon, akkor a videókártya árak is elkezdenek felfelé menni. A helyzetet tovább nehezít az is, hogy a legnagyobb amerikai videókártya gyártó az Nvidia a 2021-es évben olyan modellekkel rukkolt elő, amelyek igen csak jól használhatóak ethereum bányászatra. A Founders Edition sorozat 2021 év elejei modelljei elég komoly számítási teljesítményt produkálnak és ez fordítható kiválóan ethereum bányászatra. Ennek következtében ezen modellek teljesen eltűntek a kiskereskedelmi forgalomból és jelenleg csak másodlagos piacokon lehet megvásárolni őket. Ezeket fogjuk most kicsit áttekinteni.


Az idei év talán legjobban sikerült videókártya szériája az Nvidia 3000-ese. Ethereum bányászata során 110 MH/s körüli sebességet mutat a 3090 Founders Edition modell és ezzel a mai árfolyamot tekintve 7-8 dollár tiszta profitot lehet előállítani. A kártya kiskereskedelmi ára is természetesen ennek megfelelően állt be. Egy néhány hónapja lehetett még 2000 euró körüli áron kapni, azonban 2021 decemberére 3000 euró alatt nem nagyon találunk példányokat. A magyaroszági boltok ennél még magasabb árakon kínálják őket, ezért az igazán lelkes ethereum bányászok más országok piacán kezdtek el kutakodni. Teszik mindezt úgy, hogy pontosan senki sem tudja meddig lehet még ethereumot bányászni.


A nyugat-európai országok online piacterein nem olyan könnyű a keresgélés és a vásárlás sem megy olyan flottul mint saját kis hazánkban. Általában nyelvi akadályokba ütközünk, ki kell utazni, át kell váltani a valutát és hasonló egyéb macerákkal kell megküzdeni. Az eBay és a hozzá hasonló platformok jó megoldást jelenthetnek, azonban ezek használata is kockázatos, hiszen nincs semmi garancia rá, hogy az adott termék meg is érkezik. Az online, főleg angol nyelvet használó platformok viszont nagyban segítenek a videókártya piac kiegyenlítésében. Ha valakinek van egy jó kártyája és azt nem tudja jó áron mondjuk Olaszországban eladni, akkor eladja Spanyolországban. Egy néhány euróért cserébe úgyis elküldik azt a szomszédos országba. Az online piactereken tehát nem várnék nagy árbeli különbséget ezen okok miatt. A beszerezhetőség viszont fontos szempont. Ha azt tekintjük, hogy hazánkban egy 3090-es kártyát képtelenség normális áron beszerezni, viszont az eBay-en még mindig meg lehet vásárolni és német barátaink örömmel elküldik nekünk, akkor valamiféle hálával mégis tartozhatunk az online piactereknek. Mivel az EU-n belül vámúnió van, amikor az eszköz beérkezik országunkba, akkor nem kell további sáp jellegű díjakat megfizetnünk. Más a helyzet ha EU-n kívülről vásárolunk. Ha a termék például orosz barátainktól érkezik, akkor egy jó 30-40%-nyi ÁFA és vám egyből ráugrik az árra és mindjárt nem annyiba kerül az eszköz mint amennyire számítottunk.


Ha valaki tényleg komolyan szeretne kriptovaluta bányászattal foglalkozni, akkor más országok piacait is alaposan át kell vizsgálnia. Itt a nyelvtudás elengedhetetlen. Legalább angolul kell tudni, mert kevés más országban beszélik a mi anyanyelvünket. Ha ezt az akadályt megugrottuk, akkor irány a Facebook Marketplace! Valószínűsítem, hogy legtöbbünk rendelkezik Facebook fiókkal és használtuk is már a Marketplace részt. A nagyszerű ebben az, hogy néhány kattintással át tudjuk állítani a keresési lokációt és egyéb más európai országok polgárainak apróhirdetései között keresgethetünk. A következő táblázatban egy ilyen elvégzett kereső munka eredményeit dokumentálnám azon kártyákkal, amelyeket érdemes lehet bányászatra beszerezni:


Videókártya Ár Ár forintban Hely Hirdetés
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB £1300 553.922 HUF Glasgow Link
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB 1200€ 437.251 HUF Amiens, Hauts-de-France Link
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB 1400€ 510.123 HUF Palermo, Sicilia Link
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB 1200€ 437.251 HUF Andenne, Wallonie Link
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti 8GB £1200 511.317 HUF London Link

Azt látjuk tehát, hogy a Facebook Marketplace-en megjelenő hirdetések között a franciaországi hirdetések mennek a legalacsonyabb áron. Ha tehát NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti kártyát szeretnénk beszerezni, viszonylag jó áron, akkor legjobban akkor járunk el ha kiutazunk a franciákhoz. Most nézzünk egy másik modellt ugyan ebből a szériából, amely alkalmas lehet ethereum bányászatra. Ez lesz az NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti. A nyugat-európai piactereken a következő árakon találhatóak hirdetések:


Videókártya Ár Ár forintban Hely Hirdetés
NVIDIA RTX 3070 Ti Founders Edition 849 £ 361.771 HUF Virginia Water, England Link
NVIDIA RTX 3070 Ti Founders Edition 1072 £ 456.849 HUF Glasgow, Scotland Link
NVIDIA RTX 3070 Ti Founders Edition 1175€ 428.118 HUF Bourgogne-Franche-Comté Link
NVIDIA RTX 3070 Ti Founders Edition 1380€ 502.830 HUF San Felice sul Panaro Link
NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition 1600€ 583.015 HUF Treuen, Sachsen Link

Az árak természetesen folyamatosan változnak, viszont azért látszik, hogy némely európai országban még beszerezhetőek a modellek. Az áruk az adott ország függvénye. Néha Angliában olcsóbb, néha Németországban. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni ha a legjobb ethereum bányász kártyákat keresed!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek