Hogyan érdemes helium bányagépet telepíteni?


Hozzáadva: 2021. Május 25. Megtekintve: 15662

Az idei év talán egyik legérdekesebb kripto projektje a helium network. A bitcoin és az ethereum piacra kerülése után folyamatosan jelennek meg az ötletesebbnél ötletesebb megoldások. A merevlemezekkel bányászható chia network mellett a helium network szintén megér egy misét. Az IoT hálózatokat felőlelő kriptovaluta projekt alapjait a felhasználók által telepített internetes eszközök adják és ezek segítségével lehet bányászni az új kriptovalutát. A projekt érdekességét az adja, hogy nagyon sok az ismeretlen paraméter és a legprofibb helium bányászok is szinte a sötétben tapogatóznak amikor a helium hotspotok telepítéséről van szó. Ugyan nem léteznek kőbe vésett számok a helium projekt kapcsán, azért mégis próbáljunk meg néhány fontosabb paramétert megvizsgálni a profitmaximalizálás céljából.


Egy helium hotspot (bányagép?) telepítése során sokan próbálnak meg trükközni magával az antennával és az eszköz kábeleivel, azonban kiderül, ezek nem sokat dobnak a profiton. A legfontosabb mozzanat az egész hálózat működésének megértése, mert így tudjuk csak a legtöbbet kisajtolni hálózati eszközeinkből.


Az első és legfontosabb amit itt meg kell említeni az a hotspotok működése. Az interneten megrendelhető helium hotspotok rádiós jeleket adnak és vesznek. Mint minden jólnevelt vezetéknélküli hálózati eszköz. Egy helium annál több profitot termel az üzemeltetőnek minél több jelet vesz. Az üzemeltetők tulajdonképp az általuk szolgáltatott lefedettségért kapják jutalmaikat.


Mindennél fontosabb tehát az hogy eszközeink értékes tagjai legyenek a helium hálózatnak. A telepítés során a legfontosabb tényező a hotspotok sűrűsége, az antenna rálátása az adott területre, a megfelelő antenna használata és a jóminőségű kábelek valamint csatlakozások alkalmazása.


Nézzük hogyan lehet megállapítani a hotspotok sűrűségét.


Ez a feladat már nagyon jól ismert az emberiség számára, hiszen az Uber jellegű szolgáltatások üzemeltetői tökélyre fejlesztettek az erre alkalmazandó technológiát. Erre az Uber H3 hatszögelési megoldását lehet alkalmazni, amiről a következő linken olvashatsz angolul részletesen: https://eng.uber.com/h3/. Egy adott felbontás mellett egy földrajzi hatszög tartalmazza az adott terület hotspot sűrűségét. Ha a spektrum alját tekintjük, akkor elmondhatjuk hogy a 300 méternél közelebb lévő eszközök zavarják egymást, viszont az egymástól akár 50 km-re található hotspotok is képesek egymás tevékenységét felügyelni és így kriptovalutát keresni az üzemeltetőnek.


Ha élőben szeretnénk látni miről is van itt szó, akkor érdemes lehet meglátogatni a következő interaktív térképet: https://carniverous19.github.io/para1_geohip_USA.html. A lenti ábrán látszanak a hatszögek és az abból következő hotspot sűrűségek is:Értelemszerűen a ha zöld a hotspot akkor jó helyen van, ha sárga akkor annak lokációja nem rossz, ha pedig piros, akkor túl sűrűn van.


A helium protokoll célja, hogy mindegy egyes felbontásban maximális lefedettséget érjen el és ne legyenek túl sűrű területek. Ebből következik, hogy egy helium hotspot profitrátája nagyban függ a környező eszközök számátról és távolságától.


A piros színű hotspotok profitrátája a legalacsonyabb, a zöldeké pedig a legmagasabb. Ezt kell tehát átgondolni a hotspot elhelyezése során. Egy új helium eszközt tehát úgy kell elhelyezni, hogy a kialakulú lefedettség se túl ritka se túl sűrű ne legyen. Az elhelyezést demózni lehet a következő webes alkalmazás segítségével: https://helium.place/.


A hotspot sűrűség mellett fontos még az antenna látósugara is. Ebből következően nem szabad azt közvetlenül fal mellé helyezni és érdemes azt kültéren, akadályoktól mentes helyen felszerelni. Egy megfelelő helyre felszerelt helium antenna sokkal jobb hozamot fog produkálni mint egy nagy teljesítménnyel kecsegtető pincébe beszerelt eszköz. Nagyon fontos tehát az antenna felszín feletti magassága, mert ítt akár 8-10-szeres szorzókról is beszélhetünk. Amerikában sokan az eszközök antennáját a tetők felé néhány méter magasan rögzítik és így érik el a maximális lefedettséget. Már 1 méteres emelkedés is jelentős hatással lehet az eszköz hozamára.


Fontos továbbá, hogy az eszköz civilizáció által lakott területre lásson rá. Nem érdemes tehát a helium hotspotokat senki által nem lakott domb tetejére feltenni, mert ezzel nem járulnánk hozzá értelmesen a helium hálózathoz.


Mennyit kereshetek helium network bányászattal?


Az eszközök profitrátája sok tényezőtől függ. Ezek közül a legfontosabbak a hálózatban található hotspotok száma, a környezetünkben lévő hotspotok száma és a kriptovaluta jelenlegi árfolyama. A profitot meg lehet saccolni a következő oldalon található kalkulátor segítségével: https://helium.plus/earnings-calculator.


Ha például a cikk írásakor aktuális adatokat vesszük, akkor 42,857 aktív hotspot, $14.08-os kriptovaluta ár mellett egy olyan területen, ahol még nincs túl sok eszköz havi $597-t képes a konyhára hozni egy helium hotspot. Használjuk a kalkulátort és megtudhatjuk a jelenlegi profitot!


Illusztráció: https://radiocrafts.com/antenna-size-matters/Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek