Ethereum bányászat 2021-ben CMP alapokon


Hozzáadva: 2021. Február 23. Megtekintve: 1519

Az Ethereum bányászata továbbra is videokártyával történik, mert bár a PoS algoritmus bevezetés alatt áll a hitelesítés még mindig PoW alapokon történik. Jelenleg megközelítőleg a kibányászott Ethereumok 95%-át videokártyával bányásszák, és ebből következően hatalmas kereslet van a piacon a bikaerős GPU-kra. Egy néhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb videokártya gyártó, az Nvidia egy érdekes bejelentést tett a kriptovaluta bányászattal kapcsolatban és ez nagy befolyással lehet az ethereum bányászatra 2021-ben. Derítsünk fényt akkor tehát a részletekre!


Az Nvidia a kaliforniai Santa Claraban székel és onnan irányítja az egész világra kiterjedő tevékenységét, amely tulajdonképp videokártyák gyártását jelenti. 27 éve, 1993-ban alapították és mára majdem 11 milliárd dolláros éves bevétellel büszkélkedhet. A legismertebb sorozata a GeForce, amit minden játékos ismer talán, de az hétköznapi felhasználók is sokat látnak a saját gépeikre írva.


A GeForce GPU-at alapvetően a játékosok számára fejlesztik és a február 18-án megjelent bejegyzésben az Nvidia szóvivője ezt meg is erősített. Nem örülnek tehát annak, hogy a eth kriptovaluta bányászok azonnal elkapkodják a polcokról a kártyákat. Egy néhány hónapja láthattuk, hogy a jelenség Magyarországon is lezajlott és a legtöbb hazai forgalmazónál szinte lehetetlen volt videokártyához jutni. Erről cikkezett a sötétoldal is: Hasznos információk kezdő és haladó Ethereum bányászoknak. Egy jó hozamú Asus TUF-RTX3090-O24G nVidia 24GB GDDR6X 384bit PCIe gamer videókártya 2021 januárjában az Extreme Digital-nál például nyolcszáz nyolcvan ezer forintba került, amit azért mindenki érez, hogy egy kicsit túlzás. A piacon viszont farkastörvények uralkodnak, szóval nem azt veszi figyelembe, hogy ki mit érez, hanem az árakat a kereslet és a kínálat szabja meg. Kereslet az ethereum bányászat miatt borzasztóan megnövekedett az utóbbi néhány hónapban a kínálat viszont szinte konstansnak tekinthető, mert az Nvidia nem tud lépést tartani a piaccal.


A cégnél nemrégiben úgy döntöttek, hogy nem a gyártási kapacitásaikat növelik, hanem megbuherálják a kártyákat. Sok olyan játékőrült is van, akik amikor nem játszanak bekapcsolva hagyják a gépeiket és kriptovaluta bányászatra használják őket. Na az ilyen jellegű felhasználók ellen vezeti be már az RTX 3060 esetében a teljesítménykorlátozást az Nvidia.


Maga a működés nagyon egyszerű, mert csak annyiról van szó, hogy amint a chip érzékeli, hogy kriptovalutát szeretnének vele bányászni, automatikusan leveszi a teljesítményét. A teljesítményszabályozást szoftveres és hardveres úton érik el. A kártyák olyan BIOS-t fognak futtatni, amely képes a videokártya chip-el kommunikálni és észleni ha kriptovaluták akarnak vele bányásztatani. Így már nem túlságosan csábító egy bányászanak. A korlátozást 50%-al kezdi a gyártó. Ezzel a játékosok és a számítógépes grafikákat előállító tervezők életét segítené meg a gyártók, akik keményen megszenvedték az elmúlt időszakot a piacon lévő kártyahiány miatt.


Az ethereum bányászat vége és jövője


Az Nvidia nyilván nem szeretné slamasztikában hagyni az ethereum bányászokat sem. Nekik hozakodtak elő a CMP (Cryptocurrency Mining Processor) ötletével. A CMP egy olyan speciális számítási egység lesz, amelyet pontosan kriptovaluta, főleg Ethereum bányászatra fejlesztenek ki és meglehetősen nagy hashteljesítményt lehet majd belőle kisajtolni. Természetesen az új chipeknek megfelelő hűtést is kell biztosítani és csak addig lehet őket használni, amíg az ethereum rendszere teljesen át nem áll a PoS hitelesítésére. A jelenlegi PoW algoritmus kivezetése már folyamatban van és az elkövetkezendő néhány hónapon (éven?) belül a PoW alapú ethereum bányászat meg fog szűnni.


A CMP-t bányászoknak találták ki és nekik is fejlesztik. A chipet optimalizálják a bányászati algoritmusokra, és így a bányászok az Nvidia ígérete szerint jó hozamokat sajtolhatnak ki a kriptovaluta bányászatba fektetett pénzükből. A CMP chipek 4 szériában jelennek majd meg a piacon, ezek a 30HX, 40HX, 50HX és a 90HX és 2021 első és második negyedévében fogjuk majd őket először látni a polcokon. A leggyengébb chip hash teljesítménye 26 MH per másodperc körül mozog a jelenlegi DAG hitelesítési eljárás esetében, a legerősebb CMP chip pedig 86 MH per másodperc sebességgel tudja bányászni az ethereumot. A 30HX chip fogyasztása 125W, a 90HX chip-é pedig 320W. A kettő közötti tartományban pedig nagyjából lineáris a kapcsolat a chipek fogyasztása és teljesítménye között.


A jelenlegi magyar villamosenergia árakkal számolván egy 30HX CMP chip a 26 MH per másodperces teljesítményével 125W fogyasztással a cryptocompare.com adatai alapján havi 100 dollár körüli profit előállítására képes. A 90HX chip 86 MH per másodperces teljesítményével és 320W fogyasztásával majdnem 350 dollár profit előállítására képes a 394 epochban. Az ilyen hangzatos hozamok mellett mindenki nagyon izgatottan várja, hogy vajon mennyibe fog majd kerülni egy CMP chip-el szerelt Nvidia videokártya.


Az Nvidia tehát egy teljesen új megközelítés útjára lépet, mert az ethereum nagyon átformálta a GPU piacot. Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az eredeti GPU koncepció nem működik, mert a kriptovaluta bányászok nem csak az áruházak polcairól, de még az eBay-ről is elkapkodják az eredetileg a játékosaknak szánt jó teljesítményű videokártyákat. A CMP chip-el szerelt GPU-t nem lesznek alkalmasak sem játékra, sem grafikai renderelésre. Ebből következően a piac teljes szétválását várják az Nvidiánál. Magyarul a gamerek és a videó és grafikai rendereléssel foglalkozó tervezők más sorba állhatnak be majd az áruházakban. A CMP chipes videokártyák piaca így tehát önállóan, a játék célokra tervezett eszközöktől teljesen függetlenül fog majd evolválódni.


Egy CMP chipes, kriptovaluta bányász videokártya teljesen más lesz, mint az eredeti GeForce modellek. Nem lesz rajtuk például video kimenet, tehát nem lehet rájuk monitort kötni majd. Az Nvidia figyel a kialakítás során a jobb hűthetőségre is, amiről tudjuk, hogy elengedhetetlen szempont a kriptovaluták bányászata során. Így az ilyen speciális videokártyákat sokkal jobban lehet majd egymásra pakolni, anélkül hogy leégnének. A CMP chipes GPU-k alacsonyabb feszültségszinttel és frekvenciával fognak működni, amikor a felhasználók a maximális teljesítményt próbálják meg kisajtolni belőlük és ez tovább növeli a kriptovaluta bányászat hatásfokát.


A CMP piacra dobásával az Nvidia a játékosok, grafikusok és egyéb más területeken videokártyát használó felhasználók védelmét próbálja megvalósítani. Megsínylette az utóbbi hónapokat a mesterséges intelligencia és a deep learning fejlődése is, hiszen ezen algoritmusok nagytöbbsége is GPU-kon fut. Sok atomfizikai, kvantumkémiai illetve hidrodinamikai szoftver is videokártyákon fut és jelenleg az ilyen területeken dolgozók sem tudnak erős videokártyákhoz jutni. A CMP chipek remélhetőleg orvosolni fogják az ő problémájukat is.


Illusztráció: NvidiaSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek