Chia bányászat 2021-ben


Hozzáadva: 2021. Május 19. Megtekintve: 1110

Egy néhány hete lehet kereskedni két neves kriptovaluta börzén a meglehetősen sok technológiai újítást hozó chia network-nek nevezett kriptovalutával. A tőzsdéken XCH-val rövidítik ezt az új kriptovalutát és mind a szakemberek, mind a befektetők sokat várnak tőle. A chia fő jellegzetésségét az adja, hogy nem a számítógép processzorával és nem is videókártyákkal lehet bányászni, hanem a merevlemezeink kapacitását használja fel. Azt az új hitelesítési algoritmust proof-of-spacetime-nak keresztelték el. A következő néhány sorban nézzük mit tudunk a chia bányászatáról.


Az eddigi kriptovalutákat, mint például az ethereumot vagy a bitcoint nagy számítási teljesítményű célhardverekkel lehetett bányászni. Ez alapvetően két dolgot eredményezett. A kriptovaluta bányászathoz szükséges fogyasztói hardverek eltűntek az áruházak polcairól, illetve megemelkedett azok ára, valamint elkezdtek megjelenni az egy adott kriptovaluta bányászatára optimalizált célhardverek, mint például az ASIC bányagépek is.


A kriptovaluta tranzakció harmadik fél közbenjárása nélkül jönnek létre és ezáltal nagyon fontos a tranzakciók hitelességének ellenőrzése. Én átküldhetek a barátomnak 10 bitcoint és ő fogadhatja is azokat. Igen ám, de ki fogja ellenőrizni azt, hogy én jogosult vagyok-e ezen tranzakció lebonyolítására? Erre a feladatra vannak a kriptovaluta bányászok és ezért a tevékenységért kapják jutalmukat.


Ha tehát kriptovalutát bányászol, akkor nem teszel mást mint felelsz a hálózat biztonságáért. Egy kriptovaluta hálózat működéséhez tehát két szereplőre biztosan szükség van. Azokra akik tranzakciókat hoznak létre és azokra akik ezeket a tranzakciókat hitelesítik.


Világos tehát az is, hogy a hitelesítéshez valamilyen véges erőforrást kell használni és minden egyes bányász az általa elvégzett munkával arányos jutalmazásra kell hogy jogosult legyen, máskülönben a rendszer igazságtalan és hamar megjelennek az elégedetlenkedő egyének.


A chia network esetében véges kapacitásként a hitelesítési algoritmus a letárolható adat mennyiségét veszi. Magyarul minden egyes jutalmazási körben azt kell bebizonyítani, hogy rendelkezünk egy adott mennyiségű tárolási kapacitással. 100 gigabyte-al, 1 terrabyte-al vagy 100 terrabyte-al. Egy adott díjazási körben nem biztos, hogy ránk kerül a sor. Olyan ez mint a lottózás. Azonban a lottószelvények számát a merevlemezeink kapacitásának növelésével meg tudjuk sokszorozni és így emelkedhet a nyerés valószínűsége is. Ez a proof-of-spacetime algoritmus lényege.


Az is igaz viszont, hogy a merevlemezekkel nem elegendő csupán rendelkezni. A legegyszerűbb eljárás természetesen az lenne, hogy vesz valaki a boltban 500 terrabyte-nyi merevlemezt, beköti a hálózatba és már indulhat is a pénznyomtató gépezet.


Sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű, mert a merevlemezeket fel is kell tölteni adattal. Ebből következően az xch bányászata két alapvető folyamatra bontható ketté. Plotolásra és farmolásra. Először meg kell tehát építeni a chia bányászatára alkalmazandó célhardvert. Ez lehet egyébként egy mezei otthoni PC is, ilyen jellegű kikötés nem szerepel a specifikációban.


A végcél természetesen mindenkinek az, hogy jó sok terrabyte-ja legyen a hálózatba kötve, hiszen ettől fog függeni a chia bányászat hozama. Vagyis csak és kizárólag ettől. Az internet kapcsolatunk sebessége nem igazán számít. A processzorunk sebessége sem számít túlságosan a végjátékban. Ez főleg azért van így, mert a proof-of-spacetime algoritmus futtatása során, amikor az megtalál egy minden feltételt kielégítő megoldást, akkor azt vissza kell küldenie a hálózat részére és erre 30 másodperce van a chia node-nak. Ezt a legtöbb egyszerű otthoni számítógép teljesíteni tudja.


Más a helyzet azonban, amikor a chia bányászat adatgyártás lépésénél tartunk. A kriptovaluta bányászatához 102GB méretű fájlokat kell elkészíteni a winchestereinken. Ezeket a fájlokat mezőknek vagy angolul plotoknak hívják és ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy mi igen is rendelkezünk az adott kapacitással.


A chia bányászat hozamának kiszámításához ajánlom figyelmedbe a következő videót:A mezők, vagyis ezen 102GB-os fájlok létrehozása nem egyszerű feladat. A plotok kiszámítása során nagyon sok paramétert meg kell fontolnunk, mert ezektől erősen függ a gyártás sebessége.


Egy mai modern processzor mag egy mezőt, ha SSD-re készíti akkor megközelítőleg 8-10 óra alatt képes létrehozni. Vegyük mondjuk az AMD Ryzen 9 3900X processzort, amely jelenleg az alza.hu webáruházban 172 190 forintért van meghirdetve. Ez a CPU 12 fizikai maggal rendelkezik, tehát azt lehet mondani, hogy 12 mezőt tud egyszerre létrehozni. Igen ám, de a rendszer jelentősen lelassulhat ha túl sok plotot próbálunk meg vele egyszerre legyártani és emiatt figyelembe kell venni az SSD írási és olvasási sebességét és valamint a DDR memória méretét is.


A legprofibb chia plotolók 4-4.5 óra alatt is el tudnak készíteni egy plotot, azonban ehhez már nagyon drága, speciális hardver szükséges és a mezei felhasználók általában megelégednek a 7-8 óra per mag per plot sebességgel.


Maga a plotolási sebesség megjegyzem nem annyira fontos, hiszen a hálózati növekedés stabilizálódása után teljesen mindegy milyen frekvenciával vagyunk képesek mezőket létrehozni. A sebességnél sokkal fontosabb a végső kapacitás, azonban a winchesterek árainak fokozatos növekedése miatt az egy idő után el fogja érni felső korlátját, mert egy idő után már nem éri majd meg megvenni a drága HDD kapacitásokat.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek