Bitcoin bányászat laptoppal


Hozzáadva: 2022. Február 04. Megtekintve: 3490

A napokban sikerült beüzemelni egy bitcoin bányász programot a gépemen és lemértem, hogy a egy mezei Intel i5-8265U processzor milyen sebességgel képes BTC-t bányászni. Most ezekről az adatokról és tapasztalatokról lesz szó.


Általában irodai feladatok elvégzésére egy Asus Vivobook S13-as laptopot használok. Ez nyilván nem egy bitcoin bányagép, de azért kíváncsi voltam, hogy a jelenleg is legnagyobb kereskedési volumennel rendelkező kriptovalutát hogyan képes egy ilyen néhány wattot fogyasztó eszköz bányászni.Meg kell említeni azért azt is, hogy a bitcoin bányászata 2022-ben nem ilyen hétköznapi felhasználóknak szánt eszközökön történik. Erre speciális hardwareket fejlesztettek ki és ezeken éri meg inkább BTC-t bányászni. Egy ASIC bányagép viszont akár több millió forintba is kerülhet. Ha valaki kevesebb összeg beruházásával szeretne bányászatból kriptovalutát keresni, akkor más alternatív coinokkal érdemes próbálkozni. Jó lehet az ethereum, a ravencoin, az ergo vagy a cortex is.Az első lépés laptopon történő bitcoin bányászat során egy pool kiválasztása. A legtöbb bitcoin bányászati pool felületén regisztrációt kell elvégezni. Ehhez elegendő egy e-mail cím és az erre érkező kód segítségével már be is tudunk lépni a workereket kezelő felületre. Ha valakinek sikerül beszereznie egy ASIC miner-t, akkor egyébként azt is hasonló módon kell csatlakoztatni. Én a következő pool-hoz csatlakoztam: https://www.viabtc.com/pool/state.


A következő lépés a megfelelő bányász szoftver kiválasztása. A bitcoin bányászatához nem túl bonyolult algoritmust használnak. Ez csupán néhány SHA-256 függvény érték kiszámítását takarja. Mivel a laptopon Ubuntu futtatok, a legcélszerűbb egy Linuxon könnyen futtatható miner letöltése volt. Ezt erről a linkről tettem meg: https://github.com/pooler/cpuminer.


A következő néhány parancs kiadásával feltettem az otthoni számítógépemre a bitcoin miner-t és el is indítottam:


$ git clone https://github.com/pooler/cpuminer.git
$ cd cpuminer/
$ ./autogen.sh
$ ./configure CFLAGS="-O3"
$ make
$ ./minerd --url=stratum+tcp://ru.btc.viabtc.io:3333 --userpass=user.001:123


A pool oldalán a bányászati eredmények egy néhány perc múlva elkezdtek tükröződni és innen lehetett kiszámítani, hogy mennyit kereshettem bitcoin bányászattal. Ha a jelenlegi nehézséget tekintjük, akkor 10 TH/s számítási kapacitásért cserébe 1.85 dollárnyi jutalmat lehet bezsebelni egy nap alatt.


Az otthoni számítógépem 8 szálon képes futni és minden thread 6.4 khash-t állít elő egy másodperc alatt. Ez 38.4 kh/s bitcoin bányászati sebességet jelent és úgy láttam, hogy ilyenkor a laptop 25W elektromos áramot fogyaszt. Mivel 10 TH/s = 10.000.000.000 kh/s és a bányászati hozam egyenesen arányos a számítási kapacitással, az én laptopom bitcoin bányászattal egy nap 1.85*(38.4/10.000.000.000) = 0,000000004 dollárt hozna. Ennél sajnos a 25W elektromos energia egy napra sokkal többe kerül. Ezért nem alkalmasak a mai egyszerű laptopok bitcoin bányászatra.Hasonlítsuk ezt össze egy mai modern bitcoin bányásszal. Legyen a referenciánk az idei év legjobb bitcoin bányászgépe a Bitmain ANTMINER S19 Pro+ Hyd. modellje. Ez az eszköz 5.5kW fogyasztás mellett 198Th/s-al üzemel. A mai bitcoin árfolyamon napi 20 dollárt vagy megközelítőleg 6000 forintot hoz és ebből már nem kell levonni az elektromos áram költséget. Az eszköz vízhűtéssel szerelt, tehát feltételezhetően nem túl hangos. Ha most megrendeljük, akkor 2022 második felére várhatjuk hogy megérkezik. Valószínűsítem, hogy nagy rá a kereslet. Ezt a bányászati teljesítményt még a bitcoin bányász videókártyák sem tudják produkálni, így bitcoint videókártyákkal bányászni reménytelen próbálkozás.


A számítási kapacitást azzal lehet érzékeltetni, hogy egy ANTMINER S19 Pro+ Hyd. megközelítőleg 5 milliárdszor annyi hasht tud kiszámolni, mint egy otthoni laptop a fogyasztása viszont annak csak a néhány százszorosa. Ebből következően sokkal jobb a hatékonysága ha bitcoin bányászatról van szó. Ilyen eszközökkel megéri tehát bitcoint bányászni. Egy ilyen bitcoin bányászgép ára viszont 10.000 dollártól vagyis 3 millió forinttól kezdődik. További probléma lehet még vele, hogy a bitcoin bányászatán kívül másra semmire nem képes.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek