Az orosz olajóriások kriptovaluta bányászatra használnák gázforrásaikat


Hozzáadva: 2021. Október 24. Megtekintve: 404

A nagy orosz olajvállalatok tervezetet nyújtottak be az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumba (Минпромторг), a digitális fejlődést irányító minisztériumba és az orosz központi bankba. Ebben az áll, hogy a kőolaj kitermelése mellett előálló földgázt kriptovaluta bányászatra használnák fel.


Arról van szó tulajdonképp, hogy a kőolaj kitermelése során jelentős mennyiségű földgáz is kerül a felszínre és ezzel lehetne elektromos energiát generálni. Ezzel pedig ASIC bányászokat és videókártyákat lehetne táplálni, amelyek kriptovalutát tudnának így bányászni.


Ezzel kapcsolatban a külföldi befektetők érdeklődnek a legaktívabban, írja a bits.media. Ez főleg azért van, mert az ilyen jellegű tevékenységek Oroszországban még a szürke zónában vannak. Jelenleg még nincsenek törvényes keretei a publikus kriptovalutáknak az országban.


A Kommerszant szóvivője elmondta, a javaslat nagy orosz kőolajkitermelő vállalatoktól érkezett. A kőolajmezők közelében tervezik a nagyszabású projektek létrehozását.


A vállalatok vezetése azonban tart az orosz szabályzók közbeszólásától és ezért fordultak az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumhoz.


“Bizonyos szempontból a dolog logikus. A kőolaj mellett felszínre törő földgázból energiát lehetne kinyerni. A gázt nem lehet rentábilisan elszállítani, ezért kellene a helyszínen elhasználni. Másfelől viszont a kriptovaluta bányászat nem vág az olajvállalatok profiljába és az adatközpontok kiszolgálása költséges lehet.” - mondja egy orosz adatközpont szakértő.


Megjegyzendő, hogy más országokban jól működik a mellékes földgáz elégetésével nyert energiával történő kriptovaluta bányászat. A Crusoe Energy már 2019-ben bejelentette, hogy speciális mozgatható adatközpontokat hoz létre kriptovaluta bányászat céljából és ezeket földgáz elégetéséből származó energiával üzemelteti.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek