Az eth bányászat vége és ami utána jön 2022-ben


Hozzáadva: 2021. November 25. Megtekintve: 6384

Szóval gondoljuk csak át mi fog történni akkor, amikor az ethereumot nem lehet már többé bányászni. Az ethereum közösség jó néhány éve ígérgeti az átállást a PoS alapú bányászatra és most talán közelebb vagyunk a cseréhez mint bármikor. Sokan 2022 januárjára teszik a PoW PoS váltást és ez biztosan nagy hatással lesz a GPU-k piacára is. Na de akkor ez mit is fog jelenteni pontosan a videókártyával bányászók számára?


Az egyik legnagyobb kriptovaluta bányászattal foglalkozó szervezet a nicehash nemrégiben egy érdekes tanulmányt tett közzé angol nyelven. Annak a magyar nyelvű fordítása következik most.


Végre nem kell az LHR-el foglalkozni


A gyakorlott ethereum bányászok sokszor találkoztak már az LHR fogalmával. Ezzel a videókártya gyártó Nvidia az ethereum bányászatnak szeretne betenni és az LHR-es kártyák hozama ethereum bányászat során nem túl jó számokat mutat. Ettől függetlenül az egyéb kriptovalutákat ezek a kártyák tökéletesen képesek bányászni, tehát az Nvidia-nak nem sikerült tökéletes megoldást adnia a kártyák lekorlátozásának kérdésére.


Vannak azért olyan valuták, amelyek bányászati algoritmusa viszonylag sok memóriát igényel, de ez még nem olyan nagy probléma mint az LHR. Az amerikai gyártó tehát legyártotta a 3000-es szériát, sikerült ahogy sikerült és nem fog többet velük foglalkozni, hiszen a híresztelések szerint már a 4000-es szérián dolgoznak.


Az Nvidia jelenleg az egész világgal vívja a harcot. Az LHR első verzióját néhány nap alatt feltörték az ethereum bányászok és a 3000-es széria V1-es modelljei szinte teljes teljesítménnyel képesek bányászni a második legnépszerűbb kriptovalutát. A V2-es verzió kicsit jobban sikerült, de ettől függetlenül a jelen pillanatban is informatikusok százai dolgoznak a V2-es kártyák LHR korlátozásának feltörésén. Az idő múlásával egyre jobb teljesítményeket fognak majd ezek az eszközök is mutatni és a egyéb kriptovaluták bányászata során szép hozamokat fognak majd az LHR V2 kártyák is produkálni.Felnyíló mezőny


Az ethereum bányászat kivezetésével a többi valuta is valószínűleg nagyobb reflektorfényt fog kapni. A ravencoin, cortex, ergo, AE és egyéb más alternatív megoldások hozamának különbsége tovább fog csökkenni. A nagyobb verseny pedig mindig piaci fejlődést indukál. Valószínűsíthetően új hitelesítési algoritmusok fognak megjelenni és ez pedig a kriptográfiai területeket nyomja majd előre. Lesz mit tanulnia az emberiségnek!


A bányászok nem fogják lekapcsolni bányáikat


Ameddig az utolsó videókártyával bányászható kriptovaluta ki nem veszik a kriptovaluta bányászok túrni fognak. A területet elhagyó PoS-re átálló ethereum után is lesznek még valuták. Ezekre fog mindenki átállni. Ezen koinok jelenleg nem teljesítenek olyan jól mint az ethereum, de az átállás után a ravencoin, a bitcoin gold, az ethereum classic és a további alternatív koinok hálózati összkapacitása meg fog ugrani. Ez figyelmet fog generálni és várhatóan ezen valuták piaci értéke is meg fog nőni.


A nehézség nőni fog, reméljük az ár is


A kriptovaluták történetét megfigyelvén arra a következtetésre juthatunk, hogy a hálózati kapacitás növekedésével szinte mindig nőtt a piaci ár is. A piaci ár egyenesen arányos az adott kriptovalutára irányuló figyelemmel. A figyelem pedig attól függ, hogy hányan használják az adott valutát. A bányászoknak általában valutát kell eladni, de sok esetben venni is kell. Ha sokan bányásszák, az azt jelenti, hogy sokan is kereskednek vele és ez lehet árfelhajtó hatású. Minden vagyontárgy piaci értéke a hasznosságától függ. Ha például sokan bányásznak ravencoint, akkor annak menni fog felfele az értéke, mert gyakran kell venni belőle. Egyszerű példa lehet egy bányász, aki egy másik bányásznak szeretne pénzt küldeni, mert valamit ki kell fizetnie. Ekkor praktikusan az általa bányászott valutát fogja használni, mert azt ismeri, olyan pénztárcája van, stb. Ha épp nincs nála az adott kriptovalutából, akkor a saját forintját, dollárját, euróját fogja először kriptóra váltani. Ez okozhat áremelkedést.


Az első hónapokban ne várjunk bődületes hozamokat. A profit valószínűleg nem a megszokott lesz, de mint tudjuk türelem rózsát terem, várjunk egy picit és hagyjuk felfutni a hálózatokat.


Bányászat 2022-ben


Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kriptovaluta bányászatot szabályzó rendelkezések úton vannak. Tudjuk, hogy Kína hogyan lépett fel a bányászaival szemben. Az első felvevők a hatalmas ASIC alapú Bitcoin farmok voltak. Ők kapták az első pofonokat, mert őket volt a legkönnyebb lekapcsolni. A videókártya alapú bányászattal kicsit más a helyzet, hiszen ha valakinek otthon van néhány kártyája az nem annyira kirívó, mintha egy raktárépületnyi ASIC bányászt futtatna.


A PoS módszer még nagyon új


A PoS algoritmus sok felhasználónak tetszik, hiszen kevés áramot fogyaszt. Zöld, környezetbarát és nem kell hozzá hardware-t beszerezni. Igen ám, de vannak kellemetlen tulajdonságai is. A vagyont a vagyonosok kezébe összpontosítja, ami nem túl kívánatos. Pont az ellenkezője lett volna a kriptovaluta hálózatok alapkoncepciója. Emlékszünk még a bitcoin egalitariánus modelljére, nem?A PoS alapú blokkláncok nagyon újak. Sokszor támadják őket. Hogy mennyire tudnak olyan jellegű fizetési rendszereket megvalósítani mint például a bitcoin, jó kérdés.


A decentralizált kriptóké a jövő


Az ethereum ha végleg átáll a PoS módszerre, akkor jelentős centralizációt fog tapasztalni. A kriptovaluta rendszereket nem erre találták ki és emiatt az ASIC gépekkel nem bányászható PoW kriptovaluták valószínűleg túl fogják élni a PoS láncokat. Ez pedig nagyon jó hír a videókártya bányászok számára!


A terület minden bizonnyal tovább növekszik majd. Érdemes lehet a kibányászott valuták nem eladni és ha valakinek van más jövedelemforrása, akkor egy néhány hónapnyi megtartás egész szép számokat produkálhat. Az átváltásnál még sokkal jobb ha a megfelelő platformokat használva inkább közvetlenül kriptovalutával fizetünk. Ahogy már fentebb említettem, a kezdeti idők valószínűleg nehezek lesznek. A piacnak át kell rendeződnie és a káosz után helyreállt rendben tudunk majd bármit is mondani a hosszabb távú perspektívákról.


Az itt leírtak csupán a szerző(k) gondolatmeneteit tükrözik és nem számítanak befektetési tanácsnak. Az oldal tulajdonosa nem vállal semmilyen anyagi vagy jogi felelősséget a leírtakból fakadó egyéni anyagi vagy más jellegű károkért. A döntést mindenki maga hozza meg!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek