Az amerikai bányász cégek több mint 1 milliárd dollárnyi bitcoin tartanak maguknál


Hozzáadva: 2021. Október 25. Megtekintve: 361

Mint kiderült, az amerikai tőzsdéken listázott cégek több, mint 20,000 bitcoin-t tartanak maguknál. Ezek piaci értéke meghaladja az 1,1 milliárd dollár. A cégek nem adják el bitcoinjaikat, hosszútávú tartásra rendezkedtek be, költségeiket pedig kölcsönökből fizetik. Inkább vállalják a kamatokat és a bitcoin áremelkedésére játszanak.


Az észak-amerikai kontinensen található Riot, Marathon, Bitfarms, Hut8, Greenidge, Argo és Hive főleg bitcoin bányászattal foglalkozik. Az idei év harmadik negyedévében 6,463 bitcoinnak megfelelő blokkjutalmat tudhatnak magukénak, írja a theblockcrypto.com.


A Riot, a Marathon, a Bitfarms, a Hut8, az Argo és a HIVE összesített bitcoin bevételei 82 százalékkal magasabbak, mint az előző negyedévben. Ez főleg a gépparkok bővítésének és a kínai bányászok távozásának köszönhető.


A Greenidge főhadiszállása New Yorkban található és csak a harmadik negyedévben lett listázva a tőzsdén, így csak egy adatpontunk van a könyvelésükből. A BIT Digital az egyetlen olyan amerikai cég, amely Kínában is bányászott. Az ő adataikat jelentősen befolyásolja a kínai tiltás, szóval még kicsit várnunk kell míg publikálják egyenlegeiket.


A Cleanspark nemrégiben lépett be Amerikából a bitcoin bányászati piacra. A Cleanspark mellett a BIT Digital és a Greenidge, valamint más cégek is megjelenítették a kibányászott bitcoinokat könyveléseikben. Így áll össze a 20,459 darab bitcoin, amit az amerikai cégek birtokolnak. Ebben benne van az a 4,812 bitcoin, amelyet a Marathon korábban hozott egy másodlagos piacról.


Mivel ezek a cégek a könyvelésükben tartják bitcoinjaikat és még nem adták el a kriptovalutát valahonnan pénzt kell szerezniük számláik kifizetésére, illetve az új eszközök vásárlására. Észak Amerikában jelenleg iszonyatos sebességgel fejlődik a bitcoin bányászati infrastruktúra, szóval bitcoin bányagépet mindig kell venni. Főleg ezen okok miatt a cégek tőkét kölcsönözni kényszerülnek.


Például, nemrégiben az Argo Blockchain letétbe helyezte kibányászott bitcoinjainak néhány százalékát a Galaxy Digital-nál és 25 millió dollár kölcsönt igényelt. A Marathon 100 milló dollárnyi forgókölcsönt kapott a Silvergate Bank-tól. Ehhez készpénz és bitcoin betéteit kellet letétbe helyeznie. A Hut8 12 millió dollár kölcsönt vett fel a DCG Foundry-tól és így próbálják meg bővíteni telephelyüket.


Ez a módszer nem túl új. A kínai bányászok 2019 óta bányásznak hitelből. A bitcoin áremelkedésére spekulálnak és inkább fizetik a kamatokat. Vállalják a kockázatot is. Ha a piac nagyon kileng, akkor a letétbe helyezett vagyontárgyakat elveszik tőlük. Ez meg is történt 2020-ben. Hasonló lesz a helyzet Amerikában is ha beszakad a kriptopiac.


Az amerikai bitcoin bányász cégek nem csak bankoktól vesznek fel hitelt. Más piacokon is keresik a lehetőségeket.


Az előző hónapban például a Hut8 és az Argo 150 millió és 112 millió dollár tőkét szedett össze nyilvános forrásokból. A BIT Digitál 80 millió dollárnyi tőkét kapott publikus piacokról.


A Bitfarms az év elején 30 millió dollárnyi privát tőkét szerzett amerikai szervezetektől. A Nasdaq-on listázott Cleanspark pedig 200 millió dollárnyi publikus tőkét kapott bitcoin bányászatra.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek