Az Adobe NFT funkciót ad hozzá a Photoshophoz


Hozzáadva: 2021. Október 27. Megtekintve: 410

Az Adobe NFT funkció kifejlesztésén dolgozik. Ennek segítségével a Photoshopban készített munkákhoz egyedi információkat lehet majd hozzáadni. A szoftverfejlesztő óriás olyan NFT piacterekkel lép együttműködésre, mint az OpenSea, a KnownOrigin, a Rarible és a SuperRare és így fogja megjeleníteni a hiteles adatokat, amelyek egy adott digitális műhöz tartoznak.


Az Adobe új funkciójával NFT (non-fungible token, nem felcserélhető token) alapú digitális munkákat lehet majd elkészíteni. Az így előálló NFT-ket olyan piactereken, mint például az OpenSea lehet majd közzé tenni.


Scott Belsky, az Adobe termékfejlesztési vezetője a The Verge-en folytatott beszélgetésben említette meg az NFT funkciót. Ezen funkció segítségével a felhasználók láthatják majd és az NFT előállítójára vonatkozó adatokat és a digitális műtárgyak egyedi attribútumai, amelyeket a készítő ad hozzá a munkához a kivitelezés során.


Az Adobe egy nyílt forrású kriptográfiai eljárást tervez alkalmazni és ennek segítségével fogják a művészek aláírni a digitális műtárgyakat.


Az új funkció a Photoshop asztali alkalmazásában próba státuszban van, ki lehet próbálni.


Az NFT-k segítségével a digitális művek eredetisége igazolható. Magyarul az aláírás örökre hozzá rendelésre kerül és az eredeti alkotó, ha igényli azt, akár jutalmazásban is részesülhet ezen módon. Ez nyilván független attól, hogy a művész hol állítja elő az NFT-t. Az NFT által hordozott információ tovább a műgyűjtők számára és az online piactereken is nagyon hasznosnak bizonyul majd.


A Photoshop új NFT funkciójával a digitális műtárgyat létrehozó felhasználó közösségi média fiókját és digitális pénztárcájának címét is hozzá tudja majd csatolni a műtárgyhoz.


Ezzel, amikor is a jövőben valaki meg szeretné vásárolni a műtárgyat, akkor egyből le tudja ellenőrizni az alkotó személyét. A kriptográfiai cím pedig arra is jó, hogy kriptoműtárgyat varázsoljunk a digitális munkából, magyarázza az Adobe egy munkatársa.


Az OpenSea megígérte, hogy az NFT információt mostantól kezdve meg fogja jeleníteni a platformján. Létni lehet majd a tartalomra vonatkozó hozzárendelt információt és el lesz helyezve egy link. Ezen a művet létrehozó művész kriptocímét lehet majd elérni. Ha az aktuális pénztárca cím megegyezik a kép létrehozójának címével, akkor egy kék ikont fog megjeleníteni a platform.


A készítők, a gyűjtők és a vásárlók számára ez egy teljesen új szint lesz majd, amelynek segítségével az átláthatóságot lehet tovább növelni, magyarázza az OpenSea egyik vezetője.


Az Adobe közösen fog fejleszteni a KnownOrigin, a Rarible és a SuperRare platformokkal is és így egyértelműen ki fog derülni, hogy a digitális műtárgy létrehozója és az NFT kibocsátója egy és ugyan azon személy-e.


Az Adobe Photoshop használata során a művészek a tartalomhoz kapcsolódó kiegészítő információkat NFT formájában adhatnak hozzá. Ezzel a szerkesztési adatok, a személyazonosság és a szerzői jogok is tárolhatók lesznek majd. A startup tervei között szerepel az is, hogy ezeket az adatokat meta adatként csatolják majd az NFT-hez.


Ha valaki meg szeretné majd vásárolni az NFT-t, akkor az Adobe a Twitter és a The New York Times által kifejlesztett Content Authenticity Initiative eszközének segítségével le tudják majd ellenőrizni annak hitelességét. A hitelességről szóló adatok az NFT oldalán lesznek majd megtekinthetők és innen lesz egy link a megfelelő piacterekre is.


Az Adobe ezt a funkciót azért fejleszti ki, mert egyre nagyobb az igény az NFT-kben található digitális műtárgyak eredetiségének igazolására. Egy képet ugye továbbra is könnyen le lehet másolni és a hozzá tartozó NFT-t pedig fel lehet tölteni a blokkláncba.


A kriptográfiai aláírások egy IPFS (InterPlanetary File System, decentralizált adattár) fájlrendszerbe lesznek majd feltöltve és itt lehet majd látni az attribúciós adatokat.


Illusztráció: cryptokitties.coSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek