Amerikában nő a kőszén táplálta bitcoin bányák száma


Hozzáadva: 2021. Október 26. Megtekintve: 540

A Missouri és Indiana államok határán található Sioux Energy Center kőszén táplálta bitcoin bányát tervez telepíteni. Ez számos kérdés felvet.


Az erőműnél bitcoin bányászatára alkalmas adatközpont telepítését kezdték meg, írja a datacenterdynamics.com. Az energiaellátással foglalkozó Ameren Corporation szóvivője szerint a bitcoin bányászata kiválóan képes kitölteni a fogyasztási igényben jelentkező gödröket, de mások más véleményen vannak.


Az adatközpont első alapköveit áprilisban rakták le, de erről nem tájékoztatták az amerikai állampolgárokat. A projekt akkor került nyilvánosságra, amikor az Ameren a fogyasztói energiaárak revízióját kezdeményezte.


Az Ameren szóvivője, Warren Wood elmondta: “A cél a fogyasztásban keletkező völgyek kitöltése lenne, így lehetne rendszerünk hatékonyságát növelni”.


A fél megawatt teljesítményt felvevő bitcoin bánya létrehozását a Sioux Energy Center támogatta. A teljes kivitalazés 1 millió dollárba került és már 20 bitcoin-t kibányászott. Ezek egyenkénti jelenlegi piaci ára 60,000 dollár. A cég azonban nem tervezi őket eladni. Állítólag hosszútávra tartogatják.


A kőszén elégetését ellenző zöldek egyik tagja, Andy Knott szerint ezzel csak a szénfogyasztást növelik. Szerinte a bitcoin bányászat csak további energiát igényel, ehhez pedig még több kőszenet kell elégetni. Valljuk be. Igaza van. Valószínűleg nem szeretnék csökkenteni generátoraik számát, erről van szó.


Knott szerint, a többlet energiát el lehetne tárolni akkumulátorokban és később azt fel lehetne használni. Nincs szükség feltétlenül a bitcoin bányászatra.


Az erőmű egyébként nonstop be van kapcsolva, mert az olcsó áramra mindig van igény. Áprilisban 17%-on futott. Az adatközpont ezt próbálja majd emelni.


Van azonban még probléma. A 2019-es jelentések szerint a Sioux Energy Center a biztonságos szint 9-szeresét meghaladó boront, a kétszeresét meghaladó kobaltot, lítiumot és szulfátokat bocsát ki. A molibdén kibocsátás a biztonságos szint 181-szeres.


2016-ban és 2017-ben 29 mintagyűjtő kút közül 15-ben az országos biztonsági előírásoknak megfelelő szintet meghaladó szennyezettséget mértek.


A Sioux Energy Center-ból áradó mérgező szén hamu miatt a zöldek pereltek is februárban emiatt.


“A kezeletlen szén hamu mérgező szennyezést okoz a talajvízben ” - mondja Kelly Hunter Foster.


“A szén hamu a növényeket, az állatokat és az embereket is károsítja. Bizonyos esetekben okozhat rákot is, káros lehet a szívre és a gyerekek agyának fejlődését is visszavetheti. A szén hamu kutakba való beleengedése emiatt nagyon veszélyes lehet. ”


Az ilyen jellegű szennyezések mellett a kőszén bányákat teszik felelőssé az üvegházhatást okozó gázok keletkezéséért is. A klímaváltozás lassítását szemelőtt tartván a kőszén alapú erőműveket viszonylag gyorsan ki kellene vezetni, vélik bizonyos szakértők.


Az Ameren a tavalyi évben 4,5 milliárd dolláros profitot produkált. A sioux-i erőművet a jövőben természetes gáz alapokra akarja helyezni. Ez is bocsátana ki káros gázokat, de valamivel kevesebbet.


Egyébként nem ők az egyetlenek, akik kőszén alapokra helyeznék a bitcoin bányászatot. A Marathon Montana-ban egy 37MW-os bitcoin bányász riget tervez felhúzni és ezzel nyújtanák meg a helyi erőmű élettartamát.Júliusban pedig a Stronghold 105 million dollárnyi befektető tőkét kapott. Ebből egy 90 megawattos kőszén alapú bitcoin bányát fognak majd Pennsylvania-ban létesíteni.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek