A Dish is hálózata a Helium pénzügyi ösztönzőjét vezeti be


Hozzáadva: 2021. Október 28. Megtekintve: 465

Az egyik legnagyobb amerikai műsorszóró hálózat, a Dish (Digital Sky Highway) 5G hotspotok telepítésére ösztönzi felhasználóit a Helium blokkláncában megvalósított pénzügyi ösztönző segítségével. Ehhez CBRS (Citizens Band Radio Service) spektrumot alkalmaznak majd.


A Dish jó barátságban van a blokklánc alapú technológiákkal. 2014 óta Bitcointban is elfogadnak fizetéseket. Ez az első olyan előfizetés alapú TV szolgáltató az Egyesült Államokban, amely kriptovalutát is elfogad.


A Google Ventures által megindított Helium projekt felkeltette a Dish érdeklődését is, írja a fiercewireless.com.


Mint tudjuk, a Helium hálózata egy decentralizált vezeték nélküli infrastruktúra, amelynek segítségével több tízezer hálózati eszköz tud az internethez csatlakozni.


A 2021-es év elején a Helium hálózatában 15,000 hotspot működött, mára azonban ez a szám közelít a 240,000-hez. A hotspotokat 21000 városban találhatjuk meg, főleg az észak amerikai az európai és az ázsiai földrészeken. Ez a soha nem látott fejlődés keltette föl a Dish fejlesztőinek figyelmét.


Három évvel ezelőtt kezdték el követni a Helium projekt fejlődését és az sosem hagyta őket nyugodni, számol be Chris Ergen a cégtől.


“Ezeken a megfigyeléseken alapulva, azon kezdtünk el gondolkodni hogyan lehetne felhasználóink számára még jobb megoldásokat szolgáltatni, hogyan lehetne hálózatunkat kiterjeszteni és a nagy terhelést jelentő hálózati forgalmakat olyan vidékekre áthelyezni, ahol amúgy még hálózati kapcsolat sincs. Tisztában vagyunk vele, hogy ez még csak a kezdet. Bejelentettük együttműködési szándékunkat és elkezdtünk dolgozni a közös projekteken.” - magyaráz a cég innovációs vezetője.


A Dish ezen lépése nem számít kezdeményezésnek az Amerikai Távközlési Hivatal 5G hálózatokkal kapcsolatos szabályozóinak való megfelelési indítványnak. A szabályozóknak való megfelelést makró szinteken tervezik megvalósítani. A Heliummal való együttműködés tehát ettől független.


Lényegében lehetőséget adnának a felhasználóknak arra, hogy azok észleljék egy bizonyos terület gyenge lefedettséget és ezekre a helyekre lehetne Helium hotspotokat telepíteni a mobiltelefonos hálózat lefedettségének növelése érdekében.


Ez a kezdeményezés nem teljesen új. A vezetékes internetet szolgáltató cégek álltak már elő olyan ötletekkel, amelyek az otthonokban lévő wifi hotspotokat használták volna és ezek segítségével lehetett volna lefedettséget növelni. A problémám ezekkel azonban az volt, hogy a felhasználók számára nem volt világos a jutalmazási rendszer. A Helium projektel való együttműködés viszont erre a kérdésre is jól érthető választ fog adni.


Ezen modell alkalmazásával, a Helium hotspotot telepítő felhasználók a kriptovaluta hálózat natív tokenjében fognak majd ki fizetéseket kapni. A hotspotok telepítésével lehetőség nyílik tehát a CBRS spektrumban történő vezeték nélküli jelek erősítésére. Jutalomként a felhasználók Helium tokeneket kapnak majd.


Az egész rendszer alapjául a cég által kifejlesztett blokk láncot veszik majd és ennek segítségével hoznak létre egy vezeték nélküli gazdaságot, amelyben az éget-és-kiállít (burn-and-mint) gazdasági modell működik majd.


“A Dish a Helium pénzügyi ösztönzőjének alkalmazásával úttörő szerepet tölt be a felhasználók internethez való csatlakoztatásában.” - magyarázza a Helium egyik alapító tagja Amir Haleem. A CBRS alapú 5G hotspotok felhasználók által lesznek telepítve és ezek segítségével lehet majd a teljes infrastruktúrát bővíteni.


A Dish tehát az első olyan jelentős amerikai távközlési vállalat, amely blokklánc alapú technológiát alkalmaz felhasználóinak pénzügyi ösztönzésére. Valószínűsíthetjük azonban, hogy nem ők az utolsók. Érdekes lesz megfigyelni azt is, amikor nem csak a TV hálózatokat szolgáltató vállalatok, hanem a mobil kommunikációért felelős cégek is hasonló lépéseket tesznek.


Az 5G hálózati kapcsolatot megvalósító Helium hotspotok szeptember óta kerülnek az online piacterek polcaira az Egyesült Államokban. Az egyik legjelentősebb gyártó a FreedomFi.


Eleinte az 5G képes Helium hotspotok csak Amerikában használhatók, hiszen azok csak az amerikai CBRS sávval képesek kommunikálni. A fejlesztők dolgoznak azonban a spektrum kiszélesítésén és amint ezzel készen vannak Európában is be lehet majd vásárolni az 5G képes Helium bányagépekből. Ezek segítségével a rohamos fejlődésben lévő 5G alapú mobilhálózatokat is dinamikusan lehet majd fejleszteni.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek