Ethereum bányászat 2021-ben régi videokártyával


Hozzáadva: 2021. Április 16. Megtekintve: 917

Ebben a bejegyzésben ismét ethereum bányászatról lesz szó, mert ez a téma most nagyon felpörgött. A bányászok hatalmas mennyiségben vásárolják fel a videokártyákat és az ethereum hálózatát soha nem látott mértékű számítási kapacitás támasztja alá. A bányászok folyamatosan végzik a blokkláncon megjelenő új tranzakciók hitelesítését és ehhez nagy teljesítményű, gyors videokártyákra van szükség. Az utóbbi néhány hónapban napvilágot láttak olyan hírek, amelyek szerint a 4Gb-os videokártyákon már nem lehet többé ethereumot bányászni. Nézzük az ezzel kapcsolatos részleteket!


Úgy gondoltam megnézem tehát mi a helyzet a 4 gigás videokártyákkal, magyarul lehet-e őket kriptovaluta bányászatra használni 2021-ben. Ha így tesszük fel a kérdést, akkor a válasz nyilván igen, mert az ethereumon kívül sok más valuta is létezik és ezeket minden gond nélkül továbbra is lehet bányászni. Az ethereum esetében viszont vagy egy nagyon fontos paraméter, még pedig a DAG mérete. A DAG egy irányított aciklikus gráfot jelent és ezt az objektumot kell tárolni az ethereum tranzakciók hitelesítése során. A DAG mérete viszont folyamatosan nő, ezt a tranzakciók számának növekedése okozza. 2021-ben eljutottunk oda, hogy a DAG mérete átlépte a 4 gigabyteos lélektani határt és emiatt az ethereum bányászok nagyon megijedtek, mert sokan azt hitték, innentől kezdve már nem lehet többet ethereum bányászattal pénzt keresni.


A helyzet hál istennek ennél kicsit jobb. Egy néhány napos kutatómunka után kiderült, hogy a DAG méretének növekedése nem jelenti azt, hogy a 4Gb-os kártyákat ki kellene dobni a kukába. Pusztán arról van szó, hogy a gráf nem fog már teljes mértékben beférni a videokártya memóriájába és a videokártyának a processzor segítségével folyamatosan kommunikálnia kell a számítógép DDR RAM-jával és abba menti ki a saját memóriájában nem elférő részeket. Ebből következően a videokártya-RAM kommunikáció sebessége nagyon nagy mértékben befolyásolni fogja az ethereum bányászat sebességét és annak hozamát is.


Aki ezt megértette, annak világossá válik az is, hogy ennek megfelelően kell majd alaplapot is választani a bányászgép megépítése során. Nagyon fontos lesz, hogy a megfelelő PCI Express foglalattal rendelkező alaplapokra szerejük a kártyákat, mert például egy Radeon RX 470 és 570 esetében hasonló sebességet kellene kapnunk, azonban ha PCI Express 2.0-ba rakjuk a kártyákat, akkor fel akkora sebességgel fogják bányászni az ethereumot. Ha szeretnél még részletesebben információt szerezni az ethereum bányászattal és a videókártyákkal kapcsolatban, akkor ajánlom figyelmedbe a következő videót:Kiderül tehát, hogy a DAG méretének növekedésével a kicsi memóriával rendelkező régebbi videokártyák, mint mondjuk a Radeon RX 470 vagy a 570 ugyan tudnak még ethereumot bányászni, viszont a teljesítményük folyamatosan csökken mert egyre nagyobb mennyiségű adatot kell mozgatni a kártya és a memória között. Egy néhány ezer forintot elő lehet még velük állítani havi szinten szóval még nem kell őket a kukába dobni!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek